Categorieën

Service

Schiedam als mens

Schiedam als mens
Uit

Schiedam als mens

  • Han van der Horst
  • 14-01-2024
  • Uit
Schiedam als mens


COLUMN - Op 18 maart – de dag dat de Schiedammers in 1275 hun stadsrecht kregen – treedt het programmabureau voor het zevenhonderdvijftig jarig bestaan naar buiten. Dan zijn er nog een maand of tien te gaan om een geweldig programma in elkaar te timmeren. Dan is het belangrijk dat we goed weten wat voor een gemeenschap we vormen en hoe we dat naar buiten willen brengen. Wij vieren dat jubileum met elkaar, maar we willen natuurlijk proberen zoveel mogelijk mensen van buiten Schiedam te laten ervaren hoe het hier is. Op welke manier doen we dat? Die vraag kan niet zo een twee drie beantwoord worden. Dat vergt denkkracht en creativiteit. Van ons allemaal. 

Ik heb om daar een begin mee te maken de kunstmatige intelligentie eens aan het werk gezet. Kun je mannen, vrouwen en transgenders uittekenen die symbool staan voor wat Schiedam wezenlijk is? Lukt dat? Komen er zo mascottes voor de stad tevoorschijn op het scherm van mijn computer? Ik heb het geprobeerd en hier zijn een paar resultaten, gemaakt met Bing Image Creator en Dezgo. 

De resultaten waren zeer divers en soms heel vreemd. Ik voeg hier een kleine selectie bij van personen die volgens de beide programma´s bij het karakter van Schiedam passen. Ik ben heel benieuwd wat U ervan vindt en vooral wat U krijgt als U de nieuwe beeldenmakers van het internet gebruikt.

Het is ook een beetje verontrustend: je maakt zelf mensen die heel erg echt lijken. Je wilt je niet indenken wat kwaadwillenden hiermee kunnen aanrichten.