Categorieën

Service

Schiedam straft buiten proportie

Schiedam straft buiten proportie
Wonen

Schiedam straft buiten proportie

  • Han van der Horst
  • 30-09-2018
  • Wonen
Schiedam straft buiten proportie

COLUMN - Nieuwtje van de week: wie zijn huisvuil verkeerd aanbiedt, kan een boete van honderdvijftig euro verwachten.

¨Goed zo!¨, is de eerste reactie: ¨Lik op stuk. Dat zal ze leren. Pak ze aan. Dat met het zwerfvuil loopt de spuigaten uit. En veiligheid moet voorop staan in deze stad¨.

Maar na even doordenken is de conclusie: zo gaat de proportionaliteit verloren.

Tot nog toe betaalden vuilniszondaars in Schiedam 55 euro boete. Dat is hoog genoeg. Een sanctie van 155 euro tart het rechtvaardigheidsgevoel en is buiten elke proportie. Ik kan mij voorstellen dat je mensen die er een gewoonte van maken om hun huisvuil op straat te donderen, dat je die eens een keer steviger aanpakt, maar je zult zien dat de beboete personen in de praktijk oude omaatjes zijn of een bijstandsmoeder van wie ze op straat een enveloppe vinden met haar naam erop. 'First offenders'.

En zelfs zonder dit mogelijke gevolg blijft de boete buiten proportie, tenzij – nogmaals – het daders zijn die er een gewoonte van maken. Ze zullen die boetes wel heffen in de vorm van een eenmalige belastingaanslag zodat de bewijslast wordt omgekeerd, dus dat kun je zo allemaal in je computer opzoeken, of iemand een vaste klant is.

Het is geen handhaven. Het is onrecht. Het schept niet de wens om je aan de regels te houden maar verbittering.