Categorieën

Service

Schiedammer krijgt zes jaar in 'kelderboxzaak'

Schiedammer krijgt zes jaar in 'kelderboxzaak'
Nieuws

Schiedammer krijgt zes jaar in 'kelderboxzaak'

  • Redactie/Cerberus
  • 15-02-2024
  • Nieuws
Schiedammer krijgt zes jaar in 'kelderboxzaak'

De hologram gemaakt van het signalement van de verdachte werd getoond in de Hof van Spaland; foto: Ted Konings


ROTTERDAM - De 53-jarige Schiedammer Marcel B. is veroordeeld tot een celstraf van zes jaar vanwege twee verkrachtingen van twee pubermeisjes in 2010 in kelderboxen in Schiedam en Vlaardingen. De politie kon de verdachte pas vorig jaar aanhouden, nadat een cold caseteam met behulp van DNA-onderzoek en een hologram hem had aangewezen als de dader. Tijdens de zitting bij de Rotterdamse rechtbank twee weken geleden ontkende B. nog, maar volgens de rechtbank is er voldoende bewijs tegen hem.

De verkrachter sloeg op 31 augustus 2010 voor de eerste keer toe, aan het Bachplein in Schiedam. Hij volgde een vijftienjarig meisje naar de kelderbox. “Als je meewerkt, doe ik je geen pijn”, zei de man terwijl hij met een mes dreigde. Hij sleurde haar met haar been over de kelderboxvloer, voordat hij haar seksueel misbruikte. Nadien zei hij tegen haar: “Tegen niemand zeggen, ik weet waar je woont”, en verdween uit de kelderbox.

Drie weken later, op 20 september 2010, sloeg de verkrachter opnieuw toe, ditmaal aan de Koninginnelaan in Vlaardingen, waar hij in een kelderbox een dertienjarig meisje misbruikte. Met de smoes dat hij op zoek was naar een fietspomp, volgde hij haar naar binnen, en haalde daar een mesje uit zijn zak, en dwong dit slachtoffer om seksuele handelingen toe te staan.

Op basis van onder meer DNA-bewijs concludeert de rechtbank nu dat Marcel B. uit Schiedam de verkrachter moet zijn. Zijn DNA bleek te matchen met dadersporen op het lichaam van het eerste slachtoffer en toont volgens het OM ook sterke overeenkomsten met dadersporen op het lichaam van het tweede slachtoffer. Verder toont de man volgens de rechtbank sterke gelijkenissen met de hologram die de politie maakte van de verkrachter. De 3D-afbeelding werd getoond aan winkelende Schiedammers en Vlaardingers.    

“De verdachte had alleen maar oog voor zijn eigen lustgevoelens, en niet voor de schade die hij aanrichtte bij de meisjes”, zei de rechter vandaag tijdens de uitspraak. Volgens haar hebben beide slachtoffers nog steeds last van de traumatische gebeurtenissen uit 2010. Ze zijn nog lang bang geweest dat ze de verkrachter weer zouden tegenkomen, omdat hij wist waar ze woonden. De rechtbank neemt het de Schiedammer ook kwalijk dat hij geen openheid van zaken heeft gegeven.  

De man werd tevens verdacht van een poging tot aanranding van een ander meisje, ook in een kelderbox in Vlaardingen. Hiervan is de Schiedammer echter vrijgesproken. Ook vindt de rechtbank niet bewezen dat een bedrag van ruim honderdduizend euro dat de politie bij hem thuis aantrof, afkomstig is van criminele activiteiten.

Hij krijgt daarom een lagere gevangenisstraf dan het Openbaar Ministerie had geëist. Dat wilde dat de verdachte acht jaar cel zou krijgen. Zie dit artikel.

De verdachte moet de twee slachtoffers van de verkrachtingen wel schadevergoedingen van zes- en zevenduizend euro betalen.

PS. Dit artikel is na eerste plaatsing uitgebreid.