Categorieën

Service

Schiedammer vast voor belastingontduiking

Schiedammer vast voor belastingontduiking
Nieuws

Schiedammer vast voor belastingontduiking

  • Redactie
  • 19-09-2023
  • Nieuws
Schiedammer vast voor belastingontduiking

Foto: Fiod

SCHIEDAM - Een 48-jarige Schiedammer is vorige week aangehouden op verdenking van belastingontduiking ter waarde van 1,7 miljoen euro. Dat maakt de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (Fiod) vandaag bekend.

De woning van de man is door inspecteurs doorzocht en er is beslag gelegd op administratie, banksaldi, contant geld, een auto en sieraden.

Aanleiding voor het strafrechtelijk onderzoek waren meldingen van de Financial Intelligence Unit (de eenheid die probeert 'zowel nationaal als internationaal, witwassen, onderliggende delicten en terrorismefinanciering te voorkomen en te bestrijden', verbonden aan het ministerie van Justitie en ondergebracht bij de Nationale Politie). De Schiedammer viel op door 'ongebruikelijke transacties'. De verdachte man deed onder meer grote contante geldopnamen en voerde grote bedragen uit buiten de Europese Unie. Hij is eigenaar van een eenmanszaak en heeft zich veelal laten inhuren door gemeenten, zo meldt de Fiod.

Onderzoek doet vermoeden dat hij de verrichte werkzaamheden onjuist heeft gedeclareerd door gebruik te maken van mogelijk valse facturen. De man heeft vermoedelijk ook geen of opzettelijk onjuiste omzet- en inkomstenbelasting ingediend. Op deze wijze zou hij ruim 1,7 miljoen euro te weinig aan belasting hebben betaald, aldus de speurders. Hij wordt concreet verdacht van 'het opzettelijk niet doen van aangifte omzetbelasting, het niet betalen van verschuldigde omzetbelasting, het doen van onjuiste aangiften inkomstenbelasting en het plegen van valsheid in geschrift'.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.