Categorieën

Service

Schiedammer vrijuit na steekpartij op Lijnbaan

Schiedammer vrijuit na steekpartij op Lijnbaan
Nieuws

Schiedammer vrijuit na steekpartij op Lijnbaan

  • Niels Dekker/Cerberus
  • 17-02-2023
  • Nieuws
Schiedammer vrijuit na steekpartij op Lijnbaan

ROTTERDAM/SCHIEDAM – Een 33-jarige Schiedammer is vandaag door de rechtbank ontslagen van alle rechtsvervolging, hoewel hij in oktober in het Rotterdamse Lijnbaangebied na het stappen een man had neergestoken met een mes.

Het slachtoffer liep twee prikwonden op van drie en 0,5 centimeter en krassen op zijn buik en linker bovenbeen. Volgens verdachte Hasan M. het gevolg van gebruik van een sleutel, maar die uitleg vonden de rechters ‘ongeloofwaardig’. Zij oordeelden dat de verwondingen moesten zijn veroorzaakt door een mes. “Want zijn sleutels hadden geen bijzonder scherpte punt.”

Wel geloofden ze de uitleg van M. dat hij het wapen trok om zijn neef te helpen, omdat die anders misschien werd doodgeschopt door enkele aanvallers. “De situatie oogde dermate ernstig dat het voorstelbaar is dat de verdachte dacht dat zijn zwager dodelijk getroffen zou worden door het op hem uitgeoefende geweld”, oordeelde de Rotterdamse rechtbank. “Onder deze uitzonderlijke omstandigheden kwalificeert de rechtbank het gebruik van het mes door de verdachte als een noodzakelijke en geboden verdediging van zijn zwager die voldoet aan de eisen van proportionaliteit.”

Op tijdens de rechtszaak (zie dit artikel) getoonde bewakingsbeelden in het uitgaansgebied was te zien hoe de zwager van Hasan M. het in de nacht van zaterdag op zondag 30 oktober aan de stok kreeg met een groepje hangjongeren. Zijn schoonbroer had gevraagd om een sigaretje, maar kreeg de volle laag met een scheldpartij.

De zwager en het latere slachtoffer vlogen elkaar aan, waarbij het familielid van M. viel en door zijn tegenstander ‘op krachtige wijze op het hoofd’ werd getrapt. Een ander uit het hanggroepje deed hetzelfde. Vervolgens sprong M. daartussen en maakte met een scherp voorwerp drie keer stekende bewegingen. Daarna rende M. weg, waarna de gestoken man achter hem aanrende voor een nieuwe ‘korte confrontatie’.

In de ogen van de rechters was de steekpartij geen poging doodslag, maar een poging tot zware mishandeling. Net als het OM en de advocaat van M. vonden ze uiteindelijk dat de Schiedammer zo mocht reageren: het was noodweer. “Dit betekent dat de verdachte niet strafbaar is en zal worden ontslagen van alle rechtsvervolging.”

Het slachtoffer kan daarmee fluiten naar zijn schadevergoeding van 2.754,97 euro.