Categorieën

Service

Schiedams bedrijf spil in accijnsfraude met diesel

Schiedams bedrijf spil in accijnsfraude met diesel
Nieuws

Schiedams bedrijf spil in accijnsfraude met diesel

  • Cerberus/Maarten Bakker
  • 10-12-2023
  • Nieuws
Schiedams bedrijf spil in accijnsfraude met diesel


SCHIEDAM - Het Openbaar Ministerie eist celstraffen tot twee jaar voor omvangrijke dieselaccijnsfraude, die onder meer via een Schiedams bedrijf verliep. Een 75-jarige inwoner van Schiedam, die volgens het OM deel uitmaakte van de groep fraudeurs, zou een voorwaardelijke celstraf van drie maanden moeten krijgen. Het OM hield in haar eis rekening met de hoge leeftijd van de verdachte. 

De dieselaccijnsfraude gaat in totaal over ruim drie miljoen liter zogenaamde 'designer fuels'. Deze olieproducten zijn eigenlijk bedoeld voor gebruik bij industriële toepassingen, maar kunnen als mengsel ook worden misbruikt als motorbrandstof voor dieselmotoren. De olie wordt dan zonder de betaling van accijns verkocht als motorbrandstof. Daardoor kunnen de prijzen laag worden gehouden, wat een lucratief verdienmodel oplevert, aldus het Openbaar Ministerie. 

De afgelopen weken hield de Rotterdamse rechtbank een megazitting tegen in totaal zeven verdachte personen en twee verdachte bedrijven. Ze waren op de een of andere wijze betrokken bij transporten van de ‘designer fuels’ vanuit twee Belgische bedrijven naar plaatsen in Nederland zonder dat er accijns werd betaald. Daarbij zouden ook vrachtbrieven zijn vervalst. Volgens het Openbaar Ministerie vormden de zes mannen en een vrouw een criminele organisatie. 

Op de zitting vorige week bekenden verschillende verdachten voor het eerst betrokkenheid bij de sjoemelolie, maar ze zouden onder druk zijn gezet door de grote baas in het verhaal. Ze beklaagden zich erover dat die persoon juist niet vervolgd werd door het Openbaar Ministerie. 

Een van de adressen waar de tankauto’s uit België volgens de vrachtbrieven naar toereed was een bedrijf in Schiedam, Mega Fueller B.V., dat vrij snel failliet ging. Dat plofbedrijf was volgens het OM helemaal niet in staat om olie te ontvangen. Het was een 'papieren bestemming'. De ‘designer fuels’ uit België gingen in werkelijkheid naar een bedrijf in Lijnden, in de Haarlemmermeer, waar het werd omgekat. Het bedrijf in Schiedam werd ook gebruikt om valse facturen mee te versturen, aldus het OM. En er zou faillissementsfraude mee gepleegd zijn.  

De twee hoofdverdachten in de zaak waren volgens het OM de feitelijk leidinggevenden van het Schiedamse bedrijf. De officier van justitie eiste deze week tegen hen beiden twee jaar cel.        

Tegen een 75-jarige Schiedammer die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dieselaccijnsfraude eist het OM een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. Het transportbedrijf van hem zou zijn gebruikt voor het transport van de sjoemelolie. De man zegt zich verantwoordelijk te voelen voor dingen die zijn mis gegaan, maar hij was zich van geen kwaad bewust.

Volgens het OM liep de Nederlandse fiscus 1,7 miljoen euro mis door de fraude. 

Uitspraak rechtbank over enkele weken.