Categorieën

Service

Schiedams feestelijkste dag van het jaar

Schiedams feestelijkste dag van het jaar
Nieuws

Schiedams feestelijkste dag van het jaar

  • Redactie
  • 19-02-2024
  • Nieuws
Schiedams feestelijkste dag van het jaar

Welke leeftijd de jarige Schiedammers vandaag bereiken... dat is dan weer niet bekend


SCHIEDAM - Niet alle Schiedammers zullen het al hebben meegekregen, maar vandaag is een dag waarop het in de stad echt feest is. Geen andere dag in het jaar zijn er zo veel Schiedammers jarig.

In 206 huishoudens is vanochtend iemand opgestaan in de verwachting van een leuke, beetje spannende dag. Tenminste, voor de meesten. Zoenen en knuffels, een lach en een grap, iets lekkers om te eten of drinken. Een extra vrije dag, of 'gewoon' aan de slag, met een lichte tred in de pas. 

23 juni lijkt er een beetje op, en 2 augustus, 13 september en 21 januari met respectievelijk 199, 197, 197 en 196 jarigen. Maar geen dag in het jaar zijn er tweehonderd Schiedammers jarig, behalve vandaag.

Hoe het zo is gekomen? Het lijkt puur toeval. Gisteren waren er 158 Schiedammers jarig, morgen 159, maar vandaag dus veel meer.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat de cijfers levert, maakt een kleine aantekening: het gaat om het aantal mensen dat op 1 januari 2023 in Nederland stond ingeschreven en dat in Nederland is geboren – in totaal gaat het om ruim vijftien miljoen inwoners. Want flink wat Schiedammers hebben 1 januari of 1 juli als verjaardag; in de regel zijn ze dan niet in Nederland geboren.