Categorieën

Service

Schiedamse woningmarkt heeft weg naar boven gevonden

Schiedamse woningmarkt heeft weg naar boven gevonden
Wonen

Schiedamse woningmarkt heeft weg naar boven gevonden

  • Redactie
  • 15-04-2024
  • Wonen
Schiedamse woningmarkt heeft weg naar boven gevonden


SCHIEDAM - Het gaat weer omhoog met de woningprijzen. Na een echte stabilisatie van wat mensen wilden en konden betalen voor een nieuwe woning in de tweede helft van 2022 en een groot deel van 2023, gingen huizen in het eerste kwartaal van dit jaar weer voor meer geld over in andere handen. 

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) becijfert de stijging van de transactieprijs van Schiedamse huizen op 8,1 procent in vergelijking met een jaar geleden. De gemiddelde transactieprijs in de stad was in de eerste maanden van dit jaar 329.000 euro. Ten opzichte van het vierde kwartaal zouden Schiedamse woningen 1,8 procent duurder zijn geworden. 

In die periode kregen met inzet van de NVM-makelaars 142 Schiedamse woningen een nieuwe eigenaar. Dat waren er negen meer dan in de eerste maanden van 2023, maar zeventien minder dan in de laatste drie maanden van afgelopen jaar. Waarbij aangetekend dat het eerste kwartaal van oudsher ‘slapper’ is.

De huizenprijzen in Schiedam piekten in het tweede kwartaal 2022 op 351.000 euro. Twee kwartalen later werd een dieptepunt bereikt op 307.000 euro gemiddeld. 

Wat vooral opvalt in de cijfers van de NVM over Schiedam is ‘het opdrogen’ van het aanbod, zoals dat ook landelijk wordt geconstateerd. Op 31 maart stonden er bij de NVM-makelaars 93 huizen in de stad te koop. Drie maanden eerder waren dat er nog 118 en op 31 maart 2023 waren dat er 149. De gemiddelde verkooptijd van het Schiedamse aanbod daalde van 51 dagen begin ’23 naar 43 dagen in de afgelopen maanden. “Dat resulteert in stijgende verkoopprijzen en meer transacties waarbij wordt overboden”, aldus NVM-bestuurslid en Schiedams makelaar Rob Wassenaar. “Bij 57 procent van de verkopen lag dit laatste kwartaal de verkoopprijs boven de gehanteerde vraagprijs.” 

Op een totaal van 142 verkochte woningen, kunnen enkele opvallende transacties het verschil maken. Zo lag de prijs van een twee-onder-één kapwoning begin dit jaar negentig procent hoger dan in 2023. Maar met maar twee verkochte woningen van een dergelijk type in Schiedam is vertekening van het beeld door uitzonderlijke woningen daarom onvermijdelijk. 

Dat effect wordt gedempt door te kijken naar de gemiddelde vierkantemeterprijs van de verkochte woningen. Die lagen in Schiedam tussen begin januari en eind maart 5,8 procent hoger dan een jaar geleden, en 4,2 procent hoger dan in het vierde kwartaal van afgelopen jaar. Waren eind vorig jaar appartementen in Schiedam per vierkante meter duurder dan tussenwoningen (3257 tegen 3169 euro) , in het eerste kwartaal was dit beeld omgekeerd: een meter appartement kostte 3293 euro, tegen 3413 euro voor een tussenwoning.