Categorieën

Service

Schiedamse woningmarkt lijkt weg naar boven weer op te pakken

Schiedamse woningmarkt lijkt weg naar boven weer op te pakken
Wonen

Schiedamse woningmarkt lijkt weg naar boven weer op te pakken

  • Redactie
  • 22-10-2023
  • Wonen
Schiedamse woningmarkt lijkt weg naar boven weer op te pakken


SCHIEDAM - De Schiedamse woningmarkt herstelt. Zo vat makelaar Rob Wassenaar, bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Makelaars de situatie samen. Hij spreekt van een prijsstijging.

De situatie is niet zo eenvoudig te schetsen. Een woning in Schiedam ging in het derde kwartaal gemiddeld voor 322.000 euro over in andere handen. Dat was 3,5 procent minder dan de 340.000 euro die een jaar geleden gemiddeld werd betaald. In het tweede kwartaal van dit jaar, de zomermaanden, was de gemiddelde huizenprijs 339.000 euro. 

De huizenprijzen in Schiedam piekten in het tweede kwartaal 2022 op 351.000 euro. Twee kwartalen later werd een dieptepunt bereikt op 307.000 euro gemiddeld. 

Wie kijkt naar het aantal verkochte woningen kan optimistischer worden over de markt. Er gingen in juli, augustus en september 147 woningen in de stad over in andere handen. In dezelfde maanden vorig jaar waren dat 132 panden. Dat betekent een stijging van twaalf procent. In heel Nederland werden 2,4 procent meer woningen verkocht in vergelijking met een jaar geleden

Het beeld wordt verder vertekend, aldus Wassenaar, doordat ook de mix aan verkochte woningen per kwartaal verschilt. In de afgelopen maanden zijn er vooral meer appartementen verkocht, en relatief ook flink meer twee-onder-éénkappers. Met name deze laatste categorie had te maken met nog een flinke prijsdaling, van vier procent. Hoekwoningen werden daarentegen vijf procent duurder. 

“De transactieprijs per vierkante meter geeft daarom een beter beeld”, aldus Wassenaar. Dan blijkt dat een vierkante meter in Schiedam in het afgelopen kwartaal 3.359 euro per meter. Dat was in het derde kwartaal 2022 3.464 euro. In de opvolgende kwartalen kwam dat uit op 3.224 euro, 3.174 euro in het eerste kwartaal en in de zomer gemiddeld 3.191 euro. Dat betekent een stijging van zes procent van het tweede op het derde kwartaal.

Wassenaar ziet nog andere lichtpuntjes. De verkooptijd van de verkochte woningen in Schiedam bedraagt op dit moment gemiddeld 36 dagen. Een half jaar eerder was dat nog 52 dagen. “Door de plus in het aantal verkochte woningen, maar ook omdat er minder woningen te koop worden aangeboden (-34 procent ten opzichte van een jaar geleden en -22 procent ten opzichte van het tweede kwartaal), is het aanbod te koop staande woningen verder terug gelopen.” De keuze die een woningzoekende heeft, is dus beperkter geworden en de zogenaamde krapte-indicator is gedaald naar 2,8. “Met een krapte-indicator tussen 5 en 10 is er sprake van een woningmarkt in evenwicht”, aldus Wassenaar.

Landelijk was de gemiddeld verkoopprijs van een woning in het derde kwartaal 422.000 euro. Dat was 1,7 procent meer dan in het tweede kwartaal en 1,7 procent minder dan in het derde kwartaal van 2022.