Categorieën

Service

Dat vuurwerkverbod, wordt daar nou nog wat aan gedaan?

Dat vuurwerkverbod, wordt daar nou nog wat aan gedaan?
Nieuws

Dat vuurwerkverbod, wordt daar nou nog wat aan gedaan?

  • Silvia Borsboom
  • 28-12-2023
  • Nieuws
Dat vuurwerkverbod, wordt daar nou nog wat aan gedaan?

Foto: Flashphoto


COLUMN - Nou, dat was schrikken, voor de jochies die hun vingers niet van het knalvuurwerk af kunnen houden. Toen ze vorige week op Schiedam24 lazen dat ‘de autoriteiten’ in de stad alles in het werk zullen stellen om de jaarwisseling ‘ordentelijk en feestelijk’ te laten verlopen. Zie hier. De arme gassies zullen er onder de kerstboom van wakker gelegen hebben, haha!

Amper een woord wordt er vuilgemaakt aan het verbod om vuurwerk af te steken. Dat verbod boezemt Schiedamse knullen - dat zullen het toch wel zijn - al maanden geen ontzag in. In de herfst was er bij mij in west praktisch dagelijks geknal te horen, je vreesde, gezien de berichten over explosies hier en daar, soms het ergste, en het fraaie was dat het geknal of laat in de avond, vroeg in de nacht, of ’s ochtends irritant vroeg, je in ieder geval steeds uit je slaap hield. 

Dat zal de komende dagen niet anders zijn.

Ik vind dat zorgelijk. We hebben in dit land toch niet voor niets regels? Waarom stellen we die in, als we ze toch niet handhaven? Vraag is of het een kwestie van kunnen of willen is. Waarschijnlijk een combinatie. Want het is natuurlijk godsonmogelijk om met die andere halve agent en een boa de Schiedamse wijken ‘vuurwerkvrij’ te houden. Als de sluizen open staan omdat blijkbaar het hele jaar door aan vuurwerk te komen is - iets zegt mij dat die gasten de rust niet hebben om het op 1 januari in de tas te houden, om het dan in oktober of november af te steken (ook een vertrouwenwekkend idee trouwens, dat dat vuurwerk in slaapkamertjes en schuurtjes rondslingert!).

Daar zouden dus de inspanningen op gericht moeten zijn. Verkopers - illegaal dus - via het internet, daar moet toch op te controleren zijn? En gaat dat knalspul in een postpakketje uit China, of moet het hier ergens op een vaag bedrijventerrein worden afgehaald? Het is niet makkelijk, maar er zou toch politie-toezicht en actie op mogelijk moeten zijn?

Daarna is het natuurlijk een kwestie van fatsoen en opvoeding. We hebben onze mond vol over ‘onveilige situaties’ als er ergens op een werkvloer een onvertogen woord valt. Maar hoe veilig denk je dat onze dieren zich voelen bij al dat geknal?! Dat blijft toch mijn grote frustratie. Die maakt dat ik zeg: loop er maar mee naar de maan, met dat vuurwerk. Zijn wij ervan af.

Het interventieteam Ondermijning loopt zich ondertussen de sloffen uit het lijf om wietplantages en criminele garages te sluiten. Maar dit vind ik ook ondermijning: regels stellen en ze dan bijna achteloos 'vergeten'. Zijn 'die gassies' volgend jaar onder de kerstboom nog niet uitgelachen. Maar ondertussen...