Categorie├źn

Service

Spieringshoek laat jongeren weer verliefd worden... op lezen!

Spieringshoek laat jongeren weer verliefd worden... op lezen!
Onderwijs

Spieringshoek laat jongeren weer verliefd worden... op lezen!

  • Advertorial
  • 04-03-2021
  • Onderwijs
Spieringshoek laat jongeren weer verliefd worden... op lezen!

SCHIEDAM - Het is alom bekend dat jongeren verliefd zijn op hun telefoon. Maar dat betekent niet dat de liefde voor lezen nergens meer zit. Er moet alleen op de juiste manier mee geflírt worden. En dat is precies wat scholengemeenschap Spieringshoek en schrijver Khalid Boudou, bekend van Het Schnitzelparadijs en Pizza Maffia, samen gaan doen.

Dit doen ze met Taalchamp, een programma om de taalvaardigheid bij jongeren verder te ontwikkelen, en de liefde voor lezen terug te brengen in hun leven. En dat is nodig, want in de afgelopen jaren bleek uit verschillende onderzoeken dat Nederlandse kinderen steeds minder graag lezen. Dit resulteerde in taalachterstanden.

Geen verplichting

Taalchamp gaat die achterstanden met een mooie opdrachten en een tof programma te lijf. Door deze insteek en beschikbare hulpmiddelen voelt deelname aan Taalchamp eerder als verkering dan verplichting – en dat is precies de bedoeling. In wekelijkse sessies gaan de geselecteerde leerlingen gedurende drie maanden niet alleen met lezen aan de slag, maar ook met hun eigen verhaal. Een eBook, dat ze – met hulp van Khalid Boudou – samen gaan schrijven. Ook krijgen ze een extra lessen taalvaardigheid en een persoonlijke boekenlijst met boeken die ze op een eReader kunnen lezen, want die krijgen ze gedurende het project te leen. 

Spieringshoek heeft het project in gang gezet vanuit de ambitie om alle leerlingen, ongeacht hun taalvaardigheid, gelijke kansen te bieden op het halen van een diploma. De school kijkt dan ook uit naar het programma. Caroline van den Bergh (afdelingsleider brugklassen) en Diego Demaree (conrector Onderwijs en Kwaliteitszorg) op Spieringshoek: "Met het project Taalchamp willen we leerlingen laten zien dat lezen ontzettend leuk kan zijn en dat het een manier is om een hele nieuwe wereld te ontdekken en je kijk op de wereld te verbreden. We laten leerlingen werken aan leuke opdrachten in de les en vragen ouders om samen met hun kinderen de krant te lezen. Zo blijft lezen niet alleen beperkt tot opdrachten op school, maar hopen we dat het hele gezin samen aan de slag gaat. Dat Khalid Boudou zich bij het project hebben aangesloten waarderen wij en onderstreept ook het maatschappelijk belang van dit project.''

Lezen = leuk

De workshops worden gegeven door Khalid Boudou, die als schrijver en bevoegd leraar regelmatig werkt met jongeren aan taalontwikkeling: "Taal is de grond onder je relaties en je carrière; als je er goed voor zorgt, groeit er iets moois uit. Daarom vind ik dit project zo belangrijk, om juist jongeren nu te motiveren om hun vaardigheden te ontwikkelen voor hun toekomst, en hen te laten zien hoe lezen hen kan helpen om hun doelen te behalen. Ik ben trots dat we hen toegang geven tot een enorme digitale bibliotheek aan boeken, zodat we iedereen kunnen enthousiasmeren”, aldus Boudou.

Scholengemeenschap Spieringshoek

Van der Brugghenlaan 2, Schiedam

Meer over Scholengemeenschap Spieringshoek →