Categorieën

Service

St. Jan de Doper-Visitatie wordt kerk Pinkstergemeente

St. Jan de Doper-Visitatie wordt kerk Pinkstergemeente
Gezond

St. Jan de Doper-Visitatie wordt kerk Pinkstergemeente

  • Redactie
  • 15-12-2021
  • Gezond
St. Jan de Doper-Visitatie wordt kerk Pinkstergemeente

De St. Jan de Doperkerk dient momenteel als test- en vaccinatielocatie


SCHIEDAM - De St. Jan de Doper-Visitatiekerk in Nieuwland wordt niet gesloopt. Anders dan eerder aangenomen gaat de katholieke kerk niet tegen de vlakte om ruimte te bieden aan het nieuwbouwproject De Nieuwe Kethelpoort. De parochie staat op het punt de kerk te verkopen om voortaan te worden gebruikt door Pinkstergemeente De Deur.

De kerk werd vorig jaar zomer aan de eredienst onttrokken en verloor daarmee zijn functie voor de katholieke vieringen. Toenmalig wethouder Fahid Minhas van Wonen liet rond dat moment weten dat sloop van de kerk en het betrekken van het terrein bij het bouwproject het meest logische vervolg was. Gemeente en ontwikkelcombinatie zochten daarover het overleg met parochie De Goede Herder. 

Deze laat nu weten een andere keus te hebben gemaakt. Het complex, momenteel in gebruik als vaccinatie- en testlocatie tegen Corona, behoudt de functie van gebedshuis. “Daar zijn we blij mee”, aldus de parochie in een bericht aan de voormalige gebruikers van de kerk. Ook de Schiedamse Raad van Kerken sprak zich eerder uit voor het behoud van een religieuze functie voor het gebouw.

De St. Jan de Doper-Visitatiekerk, met een adres aan de Nolenslaan, werd in 1999 in gebruik genomen. Het was een nieuwere, kleinere versie van de kerk die als St. Jan de Doper in 1965 diende als Godshuis van de katholieke gemeenschap van het oostelijk deel van Nieuwland, toen een spiksplinternieuwe wijk. Verderop in Nieuwland stond toen al enkele jaren de Onze Lieve Vrouw Visitatiekerk. In de jaren negentig besluit de parochie de kerkgangers te verzamelen en de Visitatiekerk af te stoten; die kerk is nu, in uitgebreide vorm, in gebruik als Merkezimoskee. 

Enkele jaren geleden viel het besluit de verder slinkende katholieke gemeenschap samen te voegen met die van de Heilig Hartkerk in de Gorzen en de Liduina-OLV Rozenkrans aan de Singel en samen deze laatste kerk, ondertussen basiliek, te gebruiken voor de eredienst.

Pinkstergemeente De Deur kerkt momenteel in de Westfrankelandsestraat. Zie foto hieronder.