Categorieën

Service

Stadsdichter zorgt voor honderd kleine cadeautjes

Stadsdichter zorgt voor honderd kleine cadeautjes
Uit

Stadsdichter zorgt voor honderd kleine cadeautjes

  • Redactie
  • 21-01-2020
  • Uit
Stadsdichter zorgt voor honderd kleine cadeautjes

Foto: Yvette Neuschwanger


SCHIEDAM - De beste poëzie, is poëzie die blijft hangen, al is het misschien maar voor even. Met die gedachte laat stadsdichter Yvette Neuschwanger-Kars op honderd plekken in de stad een gedichtje achter. Straatpoëzie dus, al moet je er wel een geoefend oog voor hebben.

Subtiel, zo laten de kleine magneetjes die Neuschwanger her en der in de stad zal ophangen, zich het beste omschrijven. In de aanloop naar de landelijke poëzieweek (van 30 januari tot en met 5 februari) leek het haar een goed idee om iets terug te geven aan de stad.

Op lantaarnpalen, brugleuningen, prullenbakken, balustrades… je kunt het zo gek niet bedenken of je zou er een gedicht kunnen aantreffen. “Hoe leuk is het om onverwacht een gedichtje buiten tegen te komen?”, aldus de stadsdichter zelve. "Al levert het maar bij één iemand een glimlach op, dan is mijn actie al geslaagd.” Bang dat de magneetjes gestolen worden is ze zeker niet. “Het idee is juist dat mensen de gedichten kunnen verplaatsen. Of dat naar de eigen koelkast is, of naar een andere plek in de stad maakt niet zoveel uit. Ik wil juist graag mijn liefde voor poëzie delen en hoop dat anderen dat ook doen. Dan kan zowel thuis zijn dus, of op een andere plek in de wijk.”

Omdat zij sociale media een krachtig communicatiemiddel vindt, hoopt Neuschwanger dat mensen foto’s van de gedichtjes ook via Facebook, Twitter of Instagram gaan delen. Om hen hierbij te motiveren, bedacht ze een actie. “Ik stel een exemplaar van mijn bundel Verzameld Sterk beschikbaar. Iedereen die een foto van een magneetje plaatst tijdens de poëzieweek met de hashtags #poezieweek #schiedam loot mee. De winnaar maak ik op 6 februari via mijn eigen accounts bekend." Op die manier, zo hoopt Neuschwanger, worden de gedichten breder gedeeld en meer Schiedammers bereikt.

En waarom deze gedichtenactie? “Gewoon. Om iets te terug te doen voor de stad. Ik ben nu een jaar stadsdichter en tot nu toe voelt het als één warm bad. Ik ben blij dat ik er nog een jaar aan vast mag plakken. Met deze honderd cadeautjes wil ik zo veel mogelijk Schiedammers bedanken voor hun steun.”

Ook de redactie van Schiedam24 staat open voor uw foto's met straatpoëzie, om ze te bundelen tot een overzicht.