Stedelijk Museum verwelkomt eerste Young Talent-lid
- Partnerbijdrage
- 10-06-2025
- Uit

Foto door Isabell Janssen
SCHIEDAM - Het Stedelijk Museum heeft een nieuwe positie voor een jong talent in de raad van toezicht en verwelkomt Robin Abrafí Louw als eerste Young Talent lid. Het museum vindt het belangrijk om te investeren in jongere makers en nieuwe generaties bezoekers. Of dat nu is via tentoonstellingen, gemaakt door curatoren van buiten het museum, het presenteren van kunstenaars of de recent opgerichte jongerencommunity. Dit najaar opent het museum zijn tweede locatie – de Monopole – en programmeert daar eveneens met het oog op jongere bezoekers. Als Young Talent lid ben je volwaardig onderdeel van de raad van toezicht voor een periode van tenminste twee jaar.
Over Robin Abrafí Louw
Vanaf maart dit jaar versterkt Robin Abrafí Louw (1999) de raad van toezicht. Zij is programmacoördinator bij het Hiphophuis in Rotterdam en werkt op het snijvlak van cultuur en community. Vanuit haar ervaring in de sector als maker en curator zet zij zich in voor toegankelijke cultuurprogramma’s die wortelen in de belevingswereld van jonge en diverse publieksgroepen. Haar werk sluit naadloos aan bij de koers van Stedelijk Museum Schiedam, dat zich profileert als een open en betrokken museum voor en met de stad. In haar rol als toezichthouder wil Robin bijdragen aan het versterken van communitygericht denken, het verbreden van publieksbetrokkenheid en het borgen van culturele relevantie voor nieuwe generaties.
Investeren in jongeren en jongvolwassenen
Sinds de heropening in 2022 zet Stedelijk Museum Schiedam stevig in op verjonging. Allereerst ontwikkelt het museum programma’s van, voor en door jongeren en jongvolwassenen. Zo geeft het museum in de door het Rijk gefinancierde programmalijn ‘Nieuwe kunst’ de sleutel van een van de tentoonstellingszalen aan een jonge curator van buiten de museumwereld; of het geeft een aanstormend talent een solo, zoals in 2024 van de kunstenaar AiRich en in 2025 Morena Bamberger. Ook binnen het Mijn Schiedamprogramma, waarin het museum in co-creatie met bewoners programmeert, ligt de focus regelmatig op jonge Schiedammers, zoals bij Straatschat (2023) en Queer Horizons (2024). In 2025 is het museum ook een pilot voor een jongerencommunity gestart, die het museum in raad en daad bijstaat met advies, en helpt bij de ontwikkeling van programma’s. Mede dankzij Fonds21 heeft het museum zijn bereik onder middelbare scholen en het middelbaar en hoger beroepsonderwijs vergroot.
De Monopole
In september 2025 opent bovendien de Monopole, de tweede locatie van Stedelijk Museum Schiedam, in een voormalige bioscoop, tegenover het museumgebouw. Een deel van dit gebouw, dat door Stadsherstel Maassteden B.V. wordt gerenoveerd en herbestemd, wordt geprogrammeerd door Stedelijk Museum Schiedam. Het museum richt zich hier met grote, immersieve kunstinstallaties op de jonge cultuurliefhebber en jongvolwassenen die feeling hebben met kunst en creativiteit, maar zich nog niet altijd thuis voelen in musea of in het aanbod van grote culturele instellingen. De eerste tentoonstelling is samengesteld door kunstenaar en curator Boris Acket en brengt werk van (inter)nationale kunstenaars samen, die technologie als basismateriaal gebruiken en hiermee natuurfenomenen simuleren.