Categorieën

Service

Tegenslag bij vervanging wiekenkruis Drie Koornbloemen

Tegenslag bij vervanging wiekenkruis Drie Koornbloemen
Nieuws

Tegenslag bij vervanging wiekenkruis Drie Koornbloemen

  • Redactie
  • 07-05-2018
  • Nieuws
Tegenslag bij vervanging wiekenkruis Drie Koornbloemen

 SCHIEDAM - Het duurt veel langer dan gedacht eer De Drie Koornbloemen weer kan beschikken over zijn wiekenkruis. Maar op 22 mei moet het zo ver zijn.

De molen aan de Vellevest was een van de 48 molens die een jaar geleden werden stilgezet omdat zij de afgelopen jaren nieuwe roedes hadden gekregen. Die roedes waren volgens een nieuw procedé gemaakt, maar die werkwijze bleek minder vernieuwend als gehoopt: in een molen in Haastrecht brak een bout die de twee delen van de nieuwe roedes aan elkaar klonk.

Een 'constructiefout', werd het toen in het landelijke nieuws genoemd. De nieuwe roedes waren van staal en werden verzinkt. Dat gebeurde in zinkbaden, maar zinkbaden van 25 meter zijn er eigenlijk niet. Daarom koos men voor een systeem waarin twee 'halve' roedes aan elkaar werden geklonken tot een lange. Dat bleek dus geen zekere werkwijze. Zie dit artikel uit april vorig jaar.

Zodoende moesten de roedes van De Drie Koornbloemen vervangen worden. Half december werden de wieken van de molen afgenomen, in de verwachting dat de molen zo rond eind januari weer compleet zou zijn. Dat blijkt nu anders te lopen.

"Landelijk moesten er ineens bijna vijftig paar roeden gemaakt worden", verklaart Paul Sporken, woordvoerder van De Schiedamse Molens het oponthoud. "Dat resulteerde in een extra wachttijd." Maar daar bleef het niet bij. "Er bleek een productiefout te zijn gemaakt, zodat onze roeden weggegooide konden worden", aldus Sporken.

Het geklungel is nu ten einde, want sinds kort liggen de nieuwe roedes klaar. Volgens de planning worden ze op 22 mei 'gestoken', aldus Sporken.

Bij de Babbersmolen in de polder achter Spieringshoek ging het vervangen van de roedes veel vlotter: dat gebeurde al afgelopen najaar, in zo'n twee maanden tijd. Zie voor de Babbersmolen ook dit artikel.