Categorie├źn

Service

Testen voor Toegang nog even niet in Schiedam

Testen voor Toegang nog even niet in Schiedam
Uit

Testen voor Toegang nog even niet in Schiedam

  • Redactie
  • 11-04-2021
  • Uit
Testen voor Toegang nog even niet in Schiedam

SCHIEDAM – Sommigen vieren het als een soort Bevrijdingsdag, anderen zeggen stijl achterover te slaan van de kosten: eergisteren openden de nodige monumenten en attractieparken voor het eerst in tijden hun deuren binnen het overheidsproject Testen voor Toegang.

Zo konden mensen zich in onze provincie vergapen aan de bloesem en bloemenpracht van de Keukenhof, was het Vredespaleis open voor bezoek, net als molen De Hoop in Gorinchem en de Laurenskerk in Rotterdam. Het gaat om proefopeningen om te kijken of en hoe deze toeristische, historische en kunstzinnige trekkers hun deuren snel weer ‘normaal’ openen kunnen doen. De komende tijd komen mensen alleen binnen onder voorwaarden, waaronder een recente negatieve Coronatest.

Aan de proef met deze zogenaamde ‘field labs’ hangt een prijskaartje. Een fors, volgens velen te fors prijskaartje van zevenhonderd miljoen euro.

Volgens weekend zullen ook voorstellingen te bezoeken zijn, in Zuid-Holland in Rotterdam, Rijswijk en Den Haag. In Rotterdam doen Theater Zuidplein, De Doelen en het Maaspodium mee. Over twee weken zijn er ook sinds lange tijd weer concerten in de Vlaardingse Kroepoekfabriek (zie hier).

Het Theater aan de Schie doet niet mee. Het Schiedamse theater wil graag, zo vertelde directeur Rob Roos voor de camera van lokale omroep Schie. “Wij hebben ons uiteraard ook ingeschreven daarvoor. Maar er zijn maar een paar theaters die ze hebben aangewezen. Met ons zijn 120, 130 theaters teleurgesteld. Je moet kiezen. En dat doet de landelijke overheid. Dat gaat helemaal buiten ons om. Wij kunnen ons aanmelden, dat hebben we uiteraard ook gedaan. Dan gaan zij kijken en dan kijken ze onder andere naar ‘is er een teststraat?’. Daar is kennelijk in de communicatie iets niet goed gegaan want we hebben een hele grote teststraat, ik heb begrepen een van de grootste van de regio. Daar kan het niet aan hebben gelegen. Ik heb ook nog begrepen dat de burgemeester zich ook nog heeft ingezet om te kijken of het alsnog niet lukt, maar helaas, het is niet zo.”

Roos verbaast zich er ook over dat er ‘drie, vier plekken in Rotterdam zijn aangewezen en niks in de regio. “Die logica ontgaat me een beetje, maar ja, is er logica in deze, kun je je ook afvragen.” Theater aan de Schie kan volgens de directeur als het nodig is ‘binnen een uur open zijn’.

Hieronder zijn de te bezoeken monumenten, evenementen en attracties die meedoen aan het field labexperiment te zien.