Categorieën

Service

Uitbreiding Dominial 'schrijnend'

Uitbreiding Dominial 'schrijnend'
Nieuws

Uitbreiding Dominial 'schrijnend'

  • Redactie
  • 16-01-2019
  • Nieuws
Uitbreiding Dominial 'schrijnend'

SCHIEDAM - Groen Links noemt het 'schrijnend' dat Schiedam niets kan doen om uitbreiding van staalharderij Dominial te voorkomen. Zij roept het college van B&W op om de regelgeving 'zo snel mogelijk' aan te passen.

De raadsfractie stelt 'blij' te zijn dat duurzaamheid het fundament vormt van 'dit ambitieuze college'. In het bestuurs- en beleidsakkoord meldt het college dat het plannen wil maken om bestaande woningen en bedrijven binnen afzienbare tijd afscheid te laten nemen van gas. De vergunning die het wil verlenen aan Dominial is daarmee in tegenspraak, aldus Groen Links.

Dominial wil uitbreiden. Het bedrijf hardt staal, een zeer energie-intensieve activiteit. De uitbreiding zou het gebruik van honderdduizend kubieke meter gas extra betekenen.

Sandra Mantingh legt namens Groen Links vragen over de gang van zaken voor aan B&W. "Als reactie op de publicatie hiervan (het besluit tot vergunningverlening) in Het Nieuwe Stadsblad, is er dan ook op 9 januari het artikel 'Kritiek op gebruik extra gas' verschenen in het AD/Rotterdams Dagblad." Op 7 januari schreef Schiedam24 over het besluit (zie hier).

Portee van het verhaal is dat de regelgeving achterloopt op de maatschappelijke ontwikkelingen, dusdanig dat B&W geen middelen heeft om de vergunning te weigeren. "Het komt er dus op neer dat we actie ondernemen om Schiedamse woningen van het gas af te halen, maar ondertussen vergunningen verlenen aan de industrie om meer gas te
verbruiken", aldus Mantingh. Zij vraagt daarom of B&W haar mening deelt dat het verlenen van deze vergunning 'niet in lijn is met haar duurzame ambitie?' en een verkeerd signaal afgeeft waar initiatieven worden genomen om woningen in Schiedam 'van gas los' te krijgen. Als dat zo is zou het college zich kunnen inzetten om de regels aangepast te krijgen. Mantingh wil graag weten of burgemeester en wethouders daartoe bereid zijn.