Categorieën

Service

Verkoop Monopole rond

Verkoop Monopole rond
Uit

Verkoop Monopole rond

  • Redactie
  • 05-02-2024
  • Uit
Verkoop Monopole rond

(V.l.n.r.) John Massaar, directeur Fonds Schiedam Vlaardingen e.o., Martijn Bok, directeur Stadsherstel Maassteden, museumdirecteur Anne de Haij, wethouder Anouschka Biekman, Ciska Bakker, directeur Stadsherstel Maassteden en Luuk Ruys, directeur van het De Groot Fonds; foto: Stedelijk Museum Schiedam


SCHIEDAM - Het zat al lang, jarenlang in de pen, maar nu zijn de plannen voor de herontwikkeling van 'de Monopole' als bijgebouw van het Stedelijk Museum definitief in een stroomversnelling geraakt: de koopovereenkomst van het beeldbepalende pand op de Hoogstraat is vandaag getekend.

De gemeente verkoopt het pand aan Stadsherstel Maassteden. Dat gaat zorgen voor een grondige restauratie van het pand. "Met de restauratie komt de ‘grandeur’ van het gebouw weer terug en wordt het van binnen een duurzaam en modern gebouw", zeggen de initiatiefnemers.

Dat zijn behalve het museum en de gemeente ook het De Groot Fonds en Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. Zij maken de verbouwing financieel mogelijk. Die moet over enkele maanden beginnen en volgend jaar worden afgerond. Dan zal het complex gebruikt worden als bijgebouw van het museum, waar kunstinstallaties getoond kunnen worden - met de manifestaties in de hallen van Nolet en van de glasfabriek aan de Buitenhavenweg in gedachten. Ook aan de exploitatie dragen de fondsen bij.

De Monopole, een ontwerp van de Schiedamse architect A. Stahlie, opende in 1921 als bioscoop Pandora zijn deuren. In de loop der jaren veranderde de bioscoop enkele malen van naam, waaronder in de Monopole, zoals het nu in de ‘volksmond’ nog steeds wordt genoemd. Ook huisde er ooit de bekende Dansschool Sitton. 

Zie ook dit artikel.


Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.

Schiedamseweg 53, Vlaardingen

Meer over Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. →

Stedelijk Museum Schiedam

Hoogstraat 112, Schiedam

Meer over Stedelijk Museum Schiedam →