Categorie├źn

Service

Vier en vijf jaar voor gijzeling, mishandeling en bedreiging

Vier en vijf jaar voor gijzeling, mishandeling en bedreiging
Nieuws

Vier en vijf jaar voor gijzeling, mishandeling en bedreiging

  • Redactie
  • 11-11-2019
  • Nieuws
Vier en vijf jaar voor gijzeling, mishandeling en bedreiging

SCHIEDAM – Twee mannen moeten vier en vijf jaar de gevangenis in omdat zij op 25 en 26 juni vorig jaar drie vrouwen hebben gegijzeld, ernstig mishandeld en bedreigd met de dood.

Die straf legde de rechtbank onlangs op. De strafbare feiten werden gepleegd in een woning in de Ampèrestraat in Schiedam-Oost. Justitie had tegen beide mannen vijf jaar geëist; de verdediging bepleitte vrijspraak.

In zijn uitspraak vermeldt de Rotterdamse rechter de toedracht van de gijzeling en het geweld. “De verdachte en de medeverdachte hebben samen met anderen een drietal vrouwen, van wie zij dachten dat zij betrokken waren bij de diefstal van de hennep, wederrechtelijk van hun vrijheid beroofd en beroofd gehouden. Gedurende deze wederrechtelijke vrijheidsberoving hebben zij deze vrouwen fors mishandeld en ernstig bedreigd. Zo zijn er onder andere brandende sigaretten uitgedrukt op de lichamen van de vrouwen, zijn zij geslagen en gestompt en zijn zij gesneden met een mes of een hakbijl. Ook is gedreigd met een hakbijl een hand of vingers van een van de vrouwen af te hakken. De diverse geweldshandelingen hebben vermoedelijk (deels) blijvende littekens tot gevolg gehad. Ook is de kleding van de vrouwen kapot gesneden en hebben zij vervolgens nagenoeg naakt in aanwezigheid van de verdachte en andere, voor hen wildvreemde, mannen in een ruimte moeten verblijven. Met hun buitensporige gewelddadige en vernederende gedrag hebben de verdachte en de medeverdachte laten zien dat zij geen enkel respect hebben gehad voor de persoonlijke vrijheid of de lichamelijke en geestelijke integriteit van hun slachtoffers. In essentie blijkt deze zaak te gaan om een gijzeling; zeker aanvankelijk was de vrijheidsbeneming van de vrouwen er op gericht om de partners van deze vrouwen te bewegen de gestolen hennep terug te brengen. Dit terwijl het maar zeer de vraag is of (een van) de vrouwen iets van doen heeft met deze diefstal.” Tijdens de gijzeling vallen woorden als 'we hakken jullie hoofden af en snijden jullie in stukken’.

De verdachten gaven in de rechtszaal aan dat er sprake was van georganiseerde nep-wietroof; de hennepknipsters zouden van de wiet zijn ‘beroofd’ door een groep Bulgaren toen de twee eten gingen halen.

De rechter oordeelt niet of er inderdaad sprake was van het stelen van de hennep door de vrouwen.

Het meest waarschijnlijk scenario is dat Muharrem K. de vrouwen op 25 juni vorig jaar in Rotterdam ophaalt, met de bedoelding hennep te gaan knippen. De rechter: “Indien de bewijsmiddelen in volgorde van de tijd worden geplaatst, geeft dit het volgende beeld te zien. Op 26 juni 2018 omstreeks 8.35 uur krijgt de politie een melding om te gaan naar de [straatnaam] in Rotterdam. Ter plaatse spreken zij de partners van [naam slachtoffer 1] en [naam slachtoffer 3] . Beide mannen verklaren, verkort en zakelijk weergegeven, dat hun partners gisteravond voor (en met) een persoon genaamd [bijnaam verdachte] hennep zijn gaan knippen en dat zij inmiddels de boodschap hebben gekregen dat zij [naam slachtoffer 3] en [naam slachtoffer 2] pas terug zullen zien ‘zodra de hennep terug is’. [naam slachtoffer 1] wordt op dat moment niet meer van haar vrijheid beroofd (gehouden) en wordt – gelet op haar verwondingen en na onderzoek in de ambulance ter plaatse – overgebracht naar het ziekenhuis voor nader onderzoek. Omstreeks 13.25 uur wordt door een observatieteam waargenomen dat [naam slachtoffer 3] en [naam slachtoffer 2] een woning verlaten aan de [adres delict] te Schiedam. Zij stappen in een witte Audi en worden door, naar later blijkt, de verdachte en de medeverdachte afgezet in de buurt van het NS-station van Schiedam.” Die medeverdachte is Ayoub O.

Dat O. een jaar minder celstraf krijgt ligt in het feit dat hij in tegenstelling tot K. een blanco strafblad had.