Categorieën

Service

Vlaardingen onderzoekt huisvesting bieb in Grote Kerk

Vlaardingen onderzoekt huisvesting bieb in Grote Kerk
Nieuws

Vlaardingen onderzoekt huisvesting bieb in Grote Kerk

  • Redactie/Vlaardingen24
  • 08-09-2022
  • Nieuws
Vlaardingen onderzoekt huisvesting bieb in Grote Kerk

Lianne van Kalken (wethouder Vlaardingen), Gert Jan Alberts (voorzitter college van kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente Vlaardingen), Martijn Bok (directeur Stadsherstel Maassteden B.V.), Ciska Bakker (directeur Stadsherstel Maassteden B.V.), Wouter van Heijningen (directeur bibliotheek De Plataan), Marian Klaren (bibliotheek De Plataan) 


VLAARDINGEN - Opmerkelijk nieuws bij onze westerburen: de Protestantse Gemeente Vlaardingen, de gemeente Vlaardingen, bibliotheek de Plataan en Stadsherstel Maassteden tekenden gisteren een intentieovereenkomst om de mogelijkheden te onderzoeken voor het vestigen van de openbare bibliotheek in de Grote Kerk op de Markt.

Eerder dit jaar besloot de Protestantse Gemeente Vlaardingen (PGV) het godshuis af te stoten. Het kerkbezoek loopt terug en de onderhoudskosten van de monumentale kerk zijn hoog. Te hoog, zo oordeelde de kerkelijke gemeenschap. Aan de kerkelijke functie van het gebouw zal - 'na vele eeuwen' - een eind komen.

De haalbaarheid van de plannen om de bibliotheek in de kerk te huisvesten wordt dit najaar onderzocht en doorgerekend. Mocht dit inderdaad haalbaar zijn dan worden de plannen in 2023 verder uitgewerkt. Als het voornemen kansrijk blijkt, zal Stadsherstel Maassteden eigenaar van het complex worden; bibliotheek De Plataan verhuist dan van het Veerplein naar de Grote Kerk.

Gert-Jan Alberts, voorzitter van het College van Kerkrentmeesters: "Het besluit om de kerk te moeten verkopen, was voor ons en alle betrokkenen bij de kerk een pijnlijk besluit. We willen ons nadrukkelijk inspannen om een goede nieuwe eigenaar en nieuwe functie te vinden. We vinden het mede onze
verantwoordelijkheid om de zorg voor dit gebouw aan een passende nieuwe eigenaar over te dragen, die de historie en rijke betekenis zal respecteren en een nieuwe impuls kan geven.'' Ronald de Heer, voorzitter van de wijkkerkenraad van de Grote Kerk: "Dit betekent natuurlijk niet dat de activiteiten van de wijkgemeente in en voor de wijk ook zullen verdwijnen. Deze activiteiten zetten we voort vanuit ons gebouw De Dijk aan de Maassluissedijk. Dus door de week blijven wij in de wijk present.''

Met Stadsherstel Maassteden lijkt die passende toekomstige eigenaar gevonden, aldus de kerkleden. Haar missie is om cultureel erfgoed in de gemeenten Schiedam, Vlaardingen en Maassluis te behouden en te herbestemmen en daarmee op duurzame wijze bij te dragen aan versterking van het historisch karakter van deze steden. Ciska Bakker en Martijn Bok, de twee directieleden van Stadsherstel Maassteden stellen het onderzoek naar overname van het gebouw graag aan te gaan.

Wouter van Heiningen, directeur van bibliotheek De Plataan, ontbeert evenmin zin in de uitdaging die een verhuizing van zijn instelling naar de Grote Kerk zou betekenen. "We zijn er om inwoners te faciliteren in hun informatiebehoefte, maar ook om hen te helpen te kunnen participeren in onze maatschappij. (..) De mogelijke huisvesting in de Grote Kerk zou perfect passen in onze ambitie om letterlijk een centrale plek in de stad in te nemen waar alle Vlaardingers welkom zijn!''

De Grote Kerk is meer dan een kerkgebouw; het heeft ook een belangrijke publieke functie in Vlaardingen. Jaarlijks vindt hier de uitreiking van de Geuzenpenning plaats, zijn er talrijke kooroptredens, orgelconcerten op het fameuze Van Peteghem-orgel en andere evenementen. Daarom wordt ook onderzocht hoe al deze functies zoveel mogelijk ingepast kunnen worden bij de nieuwe bestemming. Wethouder Lianne van Kalken: "Als zo’n markant gebouw in het hart van onze stad leeg dreigt te staan, is het belangrijk dat het een stabiele nieuwe invulling krijgt. Daarbij willen we vooral ook dat het toegankelijk blijft voor de Vlaardingers."

De Grote Kerk is een Rijksmonument en staat in het hart van Vlaardingen. De geschiedenis van het gebouw gaat terug tot de achtste eeuw, toen op deze plek een houten kerkje werd gebouwd dat gewijd werd aan Willibrord. Hiermee heeft Vlaardingen een van de oudste kerken van het westen van Nederland.
De eerste stenen kerk werd omstreeks 1156 gebouwd. De kerk is vervolgens in de loop van de eeuwen vele malen uitgebreid en deels herbouwd. Tussen 1966 en 1970 werd de kerk grondig gerestaureerd en de toren werd in 1992 voor het laatst gerestaureerd.