Categorie├źn

Service

Vrijspraak voor vier 'tattookillers'

Vrijspraak voor vier 'tattookillers'
Nieuws

Vrijspraak voor vier 'tattookillers'

  • Redactie
  • 06-02-2020
  • Nieuws
Vrijspraak voor vier 'tattookillers'

ROTTERDAM - De rechter heeft de mannen die bekend staan als de 'tattookillers' vrijgesproken van de moord op Onno Kuut.

Dat maakte de rechtbank in Rotterdam vandaag bekend. Tegen de vier verdachten, Evert S. en Henk S., beiden uit Leerdam, en de broers Cor en Brian Pijnen uit Schiedam, had justitie levenslang geëist. RTV Rijnmond en AD melden de vrijspraak.

Er zijn veel aanwijzingen voor de betrokkenheid van de vier verdachten, zo stelde de rechter. Maar er is onvoldoende bewijs tegen de mannen. Het Openbaar Ministerie (OM) leverde een 'te beperkte hoeveelheid indirect bewijs' tegen het viertal. Uit het dossier zouden meerdere motieven blijken voor de moord (Kuut zou vijftigduizend euro van Brian Pijnen hebben gestolen), maar per saldo is het motief volgens de rechter niet duidelijk.

Het OM stelt dat Kuut in een woning in Leerdam is gedood. "Dat blijkt uit niets", zegt de rechter. "De woning ligt in het centrum van Leerdam, maar niemand heeft iets gemerkt." Ook is volgens de rechter niet duidelijk wanneer hij om het leven is gebracht.

Om over de omstandigheden waaronder Kuut is gedood, is veel onduidelijk. De vraag wie Kuut gedood heeft, kan niet worden beantwoord. De auto van Brian P. stond korte tijd stil op de plek waar de spullen van Kuut zijn gevonden - een Schiedamse singel -, maar dit is volgens de rechter onvoldoende bewijs. "Het heeft er alle schijn van dat hij er iets mee te maken heeft, maar het is onvoldoende voor daderschap." De rechtbank geeft aan dat het misschien wel kan zijn gebleken dat de verdachten op de plek zijn geweest bij de duinen van Hoek van Holland waar Onno Kuut werd begraven. Maar ook dat is volgens de rechter onvoldoende bewijs.

Het OM heeft twee weken de tijd om tegen de uitspraak van de rechter in hoger beroep te gaan.

Het lichaam van de toen dertigjarige Enschedeër Kuut werd in 2009 gevonden door wandelaars in de duinen bij Hoek van Holland. Hij was gemarteld en zijn keel was doorgesneden.

De mannen die vandaag voor de rechter stonden zijn Evert S. (39) en Henk S (45), beiden uit Leerdam, en de broers Cor (36) en Brian (32) Pijnen uit Schiedam. Ze danken hun naam aan de grote Chinese tatoeages op hun lichaam en het feit dat ze in opdracht zouden moorden. Alle vier zeiden eerder onschuldig te zijn. Evert S. was vandaag bij de uitspraak, ook omdat hij vast zit in verband met een andere zaak. Kuut maakte naar verluidt ook deel uit van de groep.

Cor Pijnen knipte zo'n twee weken geleden, kort voor de afrondende zitting in het proces, zijn enkelband door. Hij is sindsdien spoorloos. Zij signalement werd door de politie verspreid. Hij is op dinsdag 21 januari voor het laatst gezien in Schiedam.