Categorieën

Service

Wat doet Schiedam met de Oekraïnse vluchtelingen?

Wat doet Schiedam met de Oekraïnse vluchtelingen?
Nieuws

Wat doet Schiedam met de Oekraïnse vluchtelingen?

  • Redactie
  • 16-03-2022
  • Nieuws
Wat doet Schiedam met de Oekraïnse vluchtelingen?

SCHIEDAM - Hoezeer de hemelschreiende beelden ook op ieders netvlies staan en mensen zich afvragen wat de oorlog in Oekraïne voor hen betekent, gaat het daar vandaag tijdens de stembusgang in Schiedam niet over. Geen van de twaalf partijen heeft zich nadrukkelijk uitgelaten over de situatie in Kiev, Charkov, Odessa, Lviv, Donetsk en Marioepol en wat dit voor Schiedam betekent. 

Dat komt ook omdat er tot dusver vanuit het Stadserf radiostilte heerst over bijvoorbeeld de komst van Oekraïners naar Schiedam en hun opvang. Terwijl onderwijskoepel Primo de eerste vacature voor een leerkracht voor Oekraïnse vluchtelingenkinderen al heeft opengesteld, Schiedammers bij de supermarkt of in de kerk al in gesprek zijn geraakt met mensen uit Oekraïne, kan de gemeente Schiedam al een week lang geen antwoorden geven die iets zeggen over de komst van vluchtelingen uit Oekraïne naar de stad. Niet of er mensen in Schiedam zijn neergestreken en opgevangen, laat staan hoeveel het er zijn. Niet of, of beter, hoeveel Schiedammers zich hebben gemeld om iets te betekenen voor de vluchtelingen door bijvoorbeeld voor eerste opvang bij hen thuis te zorgen. Ook is nog niets gezegd over welk deel van de tweeduizend plekken waarvoor de regio Rijnmond zich middels de veiligheidsregio garant heeft gesteld, door Schiedam zal worden georganiseerd.

Afgelopen vrijdag opende in Vlaardingen al de eerste opvang voor vluchtelingen, in principe geschikt voor vijftien mensen. Burgemeester & wethouders van Maassluis maakten ook vorige week al bekend te gaan zorgen voor de opvang van tachtig tot honderd Oekraïnse vluchtelingen in de stad; seniorencomplex De Vliet wordt geschikt gemaakt voor de snelle opvang van 25 gezinnen. Burgemeester Ahmed Aboutaleb sprak afgelopen maandag op tv over 950 Rotterdamse huishoudens die zich hadden gemeld om vluchtelingen op te vangen - zijn wethouders maakten al eerder gewag van grote steun in de stad, ook heel concreet dus.

Burgemeester Cor Lamers meldde afgelopen vrijdag bij de steunmanifestatie voor Oekraïne dat er vluchtelingen naar Schiedam zullen komen en dat ze hier worden opgevangen. "Daar werken we als gemeente aan, samen met de andere gemeenten in de regio en in ons land." Sommige Schiedammers nemen al vluchtelingen op, zo stelde hij. Ook sprak hij over Oekraïners en Russen die al langer in Schiedam wonen: 45 mensen met een Oekraïnse achtergrond wonen er 'op papier' in Schiedam, en vijfhonderd Russen.

Lamers riep de deelnemers en in feite alle Schiedammers op hoop te blijven koesteren op een goede afloop van het geweld. De zonnebloemen die werden uitgedeeld zijn een 'teken van vrede, van solidariteit'. Die moeten ieder laten zien dat 'Schiedam solidair is met de Oekraine'. "Dat moet het Oekraïnse volk sterk maken in de gedachte dat we ze steuen, dat ze niet moeten zwichten", aldus de burgemeester. "Dat zal indruk maken en dat toont het goede van de mens. Laten we een blijvend voorbeeld voor hen zijn."