Categorieën

Service

Willibrord Hosman, levensgenieter en markante horecaman

Willibrord Hosman, levensgenieter en markante horecaman
Nieuws

Willibrord Hosman, levensgenieter en markante horecaman

  • Redactie/De Schiedammer Online
  • 20-11-2021
  • Nieuws
Willibrord Hosman, levensgenieter en markante horecaman
SCHIEDAM - Vandaag is Willibrord Hosman overleden. De bekende oud-restauranthouder en voormalig wijnhandelaar werd 79 jaar. 

Maandag jongstleden vond een operatie bij Willibrord Hosman plaats. Er traden complicaties op, die hij niet meer te boven is gekomen. Schiedam verliest hiermee een absolute levensgenieter en markante persoonlijkheid.

Willibrord Hosman was een telg uit een rooms-katholiek Schiedams gezin met zeven kinderen. De familie Hosman begon in 1896 een delicatessenwinkel aan de Zijlstraat. Verhuisd werd naar een centraler in de stad gelegen locatie, naar de winkel aan de Lange Haven 1, gelegen aan de voet van de Koemarktbrug. De zaken gingen zo goed dat opnieuw verhuisd werd, naar het enkele panden verder liggende grotere pand aan de Lange Haven 3. De winkel van Hosman liet de inwoners uit Schiedam kennismaken met uit Frankrijk geïmporteerde wijn.

Na het overlijden in de jaren 50 van hun vader, werd de zaak voortgezet door Willibrord en zijn broer Fons. De laatste zou vooral bekend worden als wijnhandelaar in Vlaardingen. 

Toen met de opkomst van supermarkten de concurrentie voor delicatessenwinkels toenam, wist Willibrord Hosman in Schiedam met succes een nieuwe markt aan te boren. Hij begon in het voormalige pand van ijzerwarenhandel Post & Co een op de Franse keuken gebaseerd restaurant, Hosman Frères Bistro. Menig Schiedammer zal hier zijn of haar eerste uiensoep, slakken of boeuf Bourguignon gegeten hebben. De bistro stond ook bekend om zijn zeer bijzondere collectie Cognacs en Armagnacs. Het trok liefhebbers van heinde en ver. Een tijd lang werd er op de bovenverdieping door Willibrord Hosman ook een specialiteitenrestaurant geboden. Later zou hij op de Lange Haven (ingang Westvest 44) een wijnhandel beginnen, die voortgezet is door zijn schoonzoon Ruben van Dam en dochter Manon. 

Willibrord Hosman woonde sinds jaren op de bovenverdieping van een groot pand aan de Lange Haven. Daar ontving hij groepen mensen om onder zijn bezielende leiding gezamenlijk te koken en een bistrowaardig driegangenmenu op tafel te zetten, uiteraard begeleid door een bij elk gerecht specifiek door hem uitgekozen glas wijn. 

W.L.A. (Willibrord) Hosman, 30 september 1942, 20 november 2021.