Categorieën

Service

Wilton-Fijenoord decor Het Vergissingsbombardement

Wilton-Fijenoord decor Het Vergissingsbombardement
Uit

Wilton-Fijenoord decor Het Vergissingsbombardement

  • Redactie
  • 22-04-2023
  • Uit
Wilton-Fijenoord decor Het Vergissingsbombardement

SCHIEDAM - Het Wilton-Fijenoordmuseum en het terrein van de Wilton Automobiel Club (WAC) zijn het decor van Het Vergissingsbombardement, de nieuwe voorstelling van het Schiedamse theatergezelschap De Stokerij.

Op 31 maart was het tachtig jaar geleden dat geallieerde bommenwerpers een dodelijk lading loslieten boven Rotterdam-West. Dat was een vergissing, want hun doel was de werf Wilton-Fijenoord.

Theatermaakster Anne Rats dook het Schiedamse gemeentearchief in te leren wat er op 31 maart 1943 is gebeurd. "Wat mij fascineerde was dat ik bij bombardementen in oorlogen vooral veel lees over de materiële schade en de aantallen doden", aldus Rats. "Over de overlevenden, de nabestaanden, de achterblijvers is er maar weinig te vinden.” De belevingen van haar overleden vader - die de Tweede Wereldoorlog als achtjarige jongen meemaakte - waren voor Rats een belangrijke drijfveer om haar bevindingen om te werken tot 'een bloedstollend oorlogsverhaal' voor iedereen vanaf twaalf jaar. Haar bekende flarden van het oorlogsverleden van haar vader combineerde ze met de verhalen van twee jonge Schiedammers.

Emma verliest haar hele familie tijdens het vergissingsbombardement; Henry, 'de veel te jonge' Amerikaanse piloot, gooit de betreffende bommen op het verkeerde gebied. "Kun je als jong mens ‘doorleven’ tijdens een oorlog en hoe leeft die oorlog in jou voort nadat hij is afgelopen? Kun je na zo’n wereldgrote gebeurtenis de stukken van je hart oprapen en doorleven?", zo vroeg de theatermaakster zich af.

'Het Vergissingsbombardement' is te zien van 4 mei tot en met 28 mei. De première valt samen met de landelijke manifestatie Theater Na de Dam; een uur na de dodenherdenking speelt De Stokerij de voorstelling op het terrein van de WAC voor de eerste keer.