Categorieën

Service

WNL Misdaadcollege duikt in Schiedamse moordzaak

WNL Misdaadcollege duikt in Schiedamse moordzaak
Nieuws

WNL Misdaadcollege duikt in Schiedamse moordzaak

  • Redactie
  • 02-06-2020
  • Nieuws

SCHIEDAM - Het televisieprogramma WNL Misdaadcollege besteedt vanavond aandacht aan een geruchtmakende Schiedamse moordzaak. In het programma wordt dieper ingegaan op de moord op Anita van Dijk. De politie laat zien hoe ze een virtueel plaats delict maakten. 

De Schiedamse Anita van Dijk werd in mei 2016 op de Pasteursingel in Oud-Mathenesse neergestoken tijdens haar bezorgronde van de ochtendkrant. Een week later bezweek ze aan haar verwondingen. De geruchtmakende moord maakte erg veel los in de buurt. In WNL Misdaadcollege vertellen politie en justitie hoe zij een virtueel plaats delict creëerden in het onderzoek naar de roofmoord, waardoor je je met behulp van een virtual reality-bril zo op locatie van de plek waant waar Anita van Dijk vermoord is.

Voor zo’n virtueel PD maakt de forensische opsporing videobeelden die dus later met virtual reality-bril teruggekeken kunnen worden. "Het helpt ons om mensen mee te nemen op een plaats delict zonder dat ze er fysiek hoeven te zijn'', legt  forensisch rechercheur François Valks uit. "Het is iets wat al een aantal jaren terug is bedacht en uitgewerkt.''

Plaats delict
De virtuele PD kan op een later moment helpen, wanneer getuigen of verdachten gehoord worden, of wanneer de officier van justitie op een later moment terug wil naar de plek. "Je hebt zo eigenlijk een plaats delict dat tot in de eeuwigheid behouden kan blijven.''

Benieuwd hoe dit onderzoek verder verliep? Het programma WNL Misdaadcollege is vanavond vanaf half tien te zien op NPO 1.