Categorie├źn

Service

Woningprijzen dalen in Zuid-Holland met 4,3 procent

Woningprijzen dalen in Zuid-Holland met 4,3 procent
Wonen

Woningprijzen dalen in Zuid-Holland met 4,3 procent

  • Redactie
  • 24-07-2023
  • Wonen
Woningprijzen dalen in Zuid-Holland met 4,3 procent

SCHIEDAM - Bestaande koopwoningen waren in Zuid-Holland in het tweede kwartaal van dit jaar 4,3 procent goedkoper dan in hetzelfde kwartaal van 2022. Er werden in de provincie tussen begin april en eind juni minder huizen verkocht dan in dezelfde maanden vorig jaar, te weten 5,1 procent minder.

De prijzen waren in alle provincies in Nederland lager dan een jaar eerder. Dat was voor het eerst in ruim negen jaar. De daling was met 8,7 procent het grootst in Utrecht en met 2,7 procent het kleinst in Zeeland. Ook ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023 daalden in alle provincies de prijzen van bestaande koopwoningen. Gemiddeld was de prijsdaling in Nederland ten opzichte van het tweede kwartaal 5,2 procent; ten opzichte van het eerste kwartaal gingen woningen voor 1,9 procent minder over in andere handen.

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, gebaseerd op de prijsindex van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Het aantal bestaande koopwoningen dat in Nederland van eigenaar wisselde in het tweede kwartaal van 2023 bedroeg 44 500. Dat was 6,1 procent minder dan een jaar eerder. In op een na alle provincies was het aantal woningtransacties lager. Met 16,1 procent was de daling het grootst in Limburg. De enige provincie waar meer bestaande koopwoningen van de hand gingen was Drenthe (0,6 procent).