Categorieën

Service

Woningprijzen: in Schiedam omhoog, landelijk teruggang

Woningprijzen: in Schiedam omhoog, landelijk teruggang
Wonen

Woningprijzen: in Schiedam omhoog, landelijk teruggang

  • Redactie
  • 09-04-2022
  • Wonen
Woningprijzen: in Schiedam omhoog, landelijk teruggang

SCHIEDAM - Schiedam doet niet mee met de landelijke tendens in de prijsontwikkeling van woningen. Waar de prijzen van huizen die door NVM-makelaars in ons land zijn verkocht in de eerste drie maanden van dit jaar een kleine daling vertoonden ten opzichte van de laatste drie van vorig jaar, gingen in Schiedam de huizen nog steeds voor meer geld over van eigenaar op eigenaar.

In Schiedam werd een prijsstijging van 4,5 procent geregistreerd; in Nederland was dat een daling van 2,1 procent.

Vergeleken met de eerste drie maanden van vorig jaar was de prijsstijging in Schiedam 13,2 procent en die in heel Nederland 13,7 procent. 

Een woning kostte in januari, februari en maart in Schiedam 332.000 euro, tegen 309.000 drie maanden eerder, en 300.000 een jaar eerder. Een bestaande woning kostte in de afgelopen drie maanden in Nederland gemiddeld 428.000 euro.

In Schiedam werden in drie maanden tijd - door NVM-makelaars - 139 woningen verkocht. Drie maanden eerder waren dat er 178, in de eerst drie maanden van 2021 gingen er 167 huizen over in andere handen. Ter vergelijking: in het eerste kwartaal van 2017 kregen nog bijna driehonderd woningen in de stad een nieuwe eigenaar.

Opmerkelijk zijn de verschillen in prijsontwikkeling tussen de verschillende soorten Schiedamse woningen. Relativerend werkt het kleine aantal huizen dat is verkocht: zo kregen afgelopen kwartaal negentien hoekwoningen een andere eigenaar en zeven twee-onder-één-kappers. Dat het om een klein aantal gaat - en de statistici de mediaan, dat is de prijs die in het midden staat als bijvoorbeeld de prijzen van de negentien hoekwoningen in volgorde worden gezet, gebruiken - verklaart forse verschillen: de hoekwoningen daalden 6,8 procent in prijs, van kwartaal op kwartaal. De twee-onder-één-kappers werden zo tellend juist zeventien procent duurder. 

De gemiddelde verkooptijd voor een huis in Schiedam lag rond de 26 dagen, vijf dagen korter dan een jaar geleden. 82 procent van de verkochte woningen ging boven de vraagprijs weg; daarbij bedroeg het verschil tussen vraag- en transactieprijs een kleine zeven procent. Een kwartaal eerder was dit nog ruim negen procent.

Aan het eind van het kwartaal, vorige week, stonden bij de NVM-makelaars 84 Schiedamse huizen te koop, voor een vraagprijs van gemiddeld 340.000 euro.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars stelt dat er in Nederland sprake is van een ‘lichte bries op een oververhitte woningmarkt’. Eind maart stonden er in het land zeventienduizend woningen te koop, tien procent meer dan drie maanden eerder. Gekoppeld aan de landelijke prijsdaling betekent die volgens de vereniging dat de woningmarkt iets lijkt te normaliseren na de gekte van de afgelopen jaren. 

De NVM-makelaars maken zich vooral zorgen over teruglopende klandizie, omdat voor het vierde achtereenvolgende kwartaal het aantal verkochte woningen sterk is teruggelopen. “Het aantal verkopen op jaarbasis is in een jaar tijd met zo'n 38.000 woningen teruggelopen tot 133.000 bij NVM-makelaars, een daling van 22 procent.”

Met dank aan de Schiedamse NVM-afdeling.