Categorieën

Service

Zes tot negen maanden geëist tegen bezoekers 'Esra'

Zes tot negen maanden geëist tegen bezoekers 'Esra'
Nieuws

Zes tot negen maanden geëist tegen bezoekers 'Esra'

  • Redactie
  • 21-08-2015
  • Nieuws
Zes tot negen maanden geëist tegen bezoekers 'Esra'
SCHIEDAM / ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) eist vandaag tegen twee verdachten wegens seks onder dwang met een minderjarige, een half jaar cel (negen maanden, waarvan drie voorwaardelijk). Tegen een derde verdachte wordt de rechter gevraagd om negen maanden cel.

De mannen staan terecht omdat zij seks zouden hebben gehad met een zestienjarig Haagse, die in handen was gevallen van loverboys. Dit gebeurde begin vorig jaar in een kelderbox in Schiedam en mogelijk ook elders. Zij werd via websites 'verkocht' via de werknaam Esra. Mei vorig jaar deed zij aangifte.

Het OM weegt in zijn eis de omstandigheden waaronder de seks plaatsvond zwaar mee. De officier: “Wat Esra heeft moeten meemaken in de vieze kelderbox is onbeschrijflijk. Ze volgt therapie." Verder ziet het de zaak als een belangrijk ijkpunt in de strijd tegen jeugdprostitutie. “Het gaat erom klanten te doordringen van de schade die zij aanrichten.” Taakstraffen zijn daarom nu geen optie, aldus het OM. “Bijna elke dag wordt een ander minderjarig meisje slachtoffer van jeugdprostitutie.”

Het OM gaat uit van verklaringen van Esra en gelooft ontkenningen van de 'klanten' niet. "Het verhaal van Esra is schrijnend. Ze werd gedwongen tot seks met veel mannen in een vieze kelder.”

De verdediging van de drie mannen claimt vrijspraak. De advocaat van één van de mannen stelt: "Ik ga niet eens in op de eis van het OM. Vrijspraak is het enige dat kan volgen." Andere argumenten ter verdediging worden door de advocaten van de andere verdachten ingebracht: "Het OM is volstrekt onkritisch geweest tegenover aangeefster Esra. Haar verhaal rammelt aan alle kanten."

Twee van de mannen waren ter zitting aanwezig: een 54-jarige Rotterdammer en een 30-jarige Amsterdammer. Een van de twee sprak vanmorgen uitgebreid over het gebeurde. Zwijgen maakt de zaak er niet beter op, aldus zijn advocaat. Een derde verdachte kwam juist niet opdagen, bang voor de brede aandacht die deze zaak krijgt. De zaak tegen een vierde verdachte wordt aangehouden omdat diens advocaat niet kwam opdagen.