Categorieën

Service

Zorgen bij Groen Links over Schiedamse aanpak luchtkwaliteit

Zorgen bij Groen Links over Schiedamse aanpak luchtkwaliteit
Politiek

Zorgen bij Groen Links over Schiedamse aanpak luchtkwaliteit

  • Redactie
  • 23-02-2025
  • Politiek
Zorgen bij Groen Links over Schiedamse aanpak luchtkwaliteit

Foto: archief

SCHIEDAM - De fractie van Groen Links zegt zich 'ernstig zorgen' te maken over de luchtkwaliteit in Schiedam. Ook 'het schijnbaar ontbreken van een gevoel van urgentie bij het college' baart zorgen.

Groen Links reageert daarmee op een publicatie van het tv-programma Pointer - en het programma over de luchtkwaliteit in Nederlandse steden dat vanavond zal worden uitgezonden. Daaruit blijkt dat in Schiedam de concentraties fijnstof en stikstofdioxide 2,1 keer hoger liggen dan de grenswaarden die de Wereldgezondheidsorganisatie nog verantwoord acht. Nergens in Nederland is dat zo hoog. Zie ook dit artikel. 

"Leven in gezonde lucht is een van de mensenrechten", schrijft de fractie in schriftelijke vragen aan het college. "Nederland loopt dan ook het risico om door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens veroordeeld te worden voor het schenden van mensenrechten als de luchtkwaliteit niet snel genoeg verbetert."

Op de website van de gemeente staat (nog) dat Schiedam voldoet aan de normen, zo meldt Groen Links. "Buurgemeente Rotterdam heeft naar aanleiding van het onderzoek van Pointer aangegeven in gesprek te willen met het Rijk om de nieuwe, strengere normen te halen."

Dat de luchtkwaliteit in Schiedam en de rest van de Rijnmond slecht is, is ook voor Groen Links geen nieuws. "Daarom is in 2019 het 'Actieplan Lucht & Geluid 2019-2022: Gezonde lucht, rustig wonen’ vastgesteld en is de gemeente Schiedam een van de 134 gemeenten en provincies die het Schone Lucht Akkoord (SLA) sloten met de Rijksoverheid. Schiedam behoorde zelfs tot de eerste groep ondertekenaars op 13 januari 2020."

"In het SLA hebben deelnemers afgesproken maatregelen te nemen die de luchtkwaliteit verbeteren. Om te weten of de deelnemende partijen op koers liggen met de uitvoering van maatregelen en pilots, wordt de voortgang gemonitord en worden de rapportages en voortgang gepubliceerd op het Dashboard Schone Lucht Akkoord. Hoewel Schiedam wel als deelnemer vermeld wordt, zijn er geen Schiedamse rapportages, en geen voortgang van pilots en maatregelen in Schiedam te vinden. De deadline voor het inleveren van de jaarlijkse rapportage ligt op 10 maart 2025", aldus fractievoorzitter Yorick Haan in zijn vragen aan B&W.

Haan wil van het college weten of er wel wat gedaan wordt om de luchtkwaliteit te verbeteren. Ook wil hij weten hoe het staat met de uitvoering van de voorgenomen maatregelen uit het Actieplan Lucht & Geluid en of er een opvolger komt voor het inmiddels verlopen plan. Haan zegt verbaasd te zijn dat rapportages uit Schiedam in de voortgangsmonitor van het Schone Lucht Akkoord ontbreken. Hij wil van het college weten hoe dat zit. "De gemeente is niet alleen moreel verplicht om iets te doen aan de vieze lucht in Schiedam, maar heeft ook een akkoord gesloten met de minister. Schiedam moet z'n verplichtingen nakomen. Omdat dat afgesproken is, maar ook omdat Schiedammers recht hebben op schone lucht. Het is een mensenrecht!"