Agenda

Zondag 7 augustus

07-08-2022 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar E: redactie@Schiedam24.nl. Op zondag 7 augustus onder meer:


Langs de Vestenwandeling

Op pad met de Historische Vereniging, vanaf twee uur. Deze wandeling volgt de grenzen van de stad zoals Jacob de Gheyn die in 1598 in kaart heeft gebracht. Tijdens de wandeling wordt er verkend wat er ten opzichte van de plattegrond van 1598 is veranderd en welke zaken hetzelfde zijn gebleven. Vertrekpunt is de Ooievaarsbrug. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur. Deelnemers kunnen zich aanmelden voor de wandeling door het formulier in te vullen op de site van de Historische Vereniging Schiedam: I: https://historischeverenigingschiedam.nl/wandelingen/langs-de-vesten/ of door een bericht te sturen naar E: wandelingen@historischeverenigingschiedam.nl. Leden van de Historische Vereniging Schiedam betalen voor de wandeling twee euro en niet-leden vijf euro.

Luikse/snuffelmarkt

Aan het Broersveld/Land van Belofte, de hele dag.

Art Centre Schiedam

Expositie In Kleur Gevangen, van Kunst Werkt. Expo over de invloed van gekleurde wanden op kunstwerken; wat 'doet' kleur met het kunstwerk? De bezoekers kiezen een werk uit, de suppoost verhangt het werk en gaat in gesprek over het resultaat. Vanaf één uur tot vijf uur bij Art Centre Schiedam, Lange Nieuwstraat 191.

Om half vier: finissage met kunstenaarsgesprek onder leiding van kunsthistorica Cilia Batenburg.

Stedelijk Museum Schiedam

Tentoonstelling Zeevonkengesproei. Een solotentoonstelling van Zoro Feigl.

Expositie Levend Landschap. Over zes eeuwen Zuid-Hollandse Maasdelta, hoe kunstenaars als Jan van Goyen, Johan Barthold Jongkind, Jan Sluijters en Charley Toorop het landschap in de Zuid-Hollandse Maasdelta vanaf de late zestiende eeuw tot nu verbeeldden.

Speurtocht Locomotiefsteeg

Ontdek alle brandijzers in de Locomotiefsteeg. De Locomotiefsteeg is genoemd naar branderij De Locomotief die hier vroeger was. In de steeg zie je ook het kunstwerk Overloop; een lint van 1174 kleitegels stroomt van de Hoogstraat naar de Lange Haven. Op de tegels zie je brandijzers waarmee vroeger kistjes jenever gebrandmerkt werden. Het museum heeft een speurtocht uitgezet in de steeg. Deelname aan de speurtocht is gratis en geschikt voor kinderen van zeven tot twaalf jaar. Vraag ernaar bij de balie van het Jenevermuseum.

Wenneker Cinema

15.00 uur: Elvis

Bibliotheek Schiedam

In de bibliotheek in de Korenbeurs is de tentoonstelling ‘De schatten van Tristan’ te zien, met een deel van de opgravingen van de twintig jarige amateurarcheoloog Tristan Tange. Adres: Lange Haven 145. De toegang is gratis.

Jenevermuseum

Over brandijzers uit honderd jaar jeneverindustrie gaat het dit voorjaar in het Nationaal Jenevermuseum Schiedam. Vanaf 1881 gebruikten distillateurs steeds vaker beeldmerken om zich te onderscheiden van hun concurrenten. Op de kisten jenever brandde men met een brandijzer het jenevermerk. De tentoonstelling 'Brandmerk! Brandijzers uit 100 jaar jeneverindustrie' laat een groot aantal van deze unieke brandijzers zien.
In de Expositiezaal is 'Jenever in de Wereld, De verleiding van jenever' te vinden. In de vergrote zaal is de verbreiding en verspreiding van jenever in de wereld te zien. "U kunt daar met eigen ogen zien hoe ver de invloed van Schiedam en zijn jenever reikt." Recent is het thema 'Jenever in Nederlands-Indië' tussen 1850 en 1940 toegevoegd. Verder is er natuurlijk de branderij en twee zalen met de vaste opstelling over de historie van de jeneverindustrie, het proces, de mensen die er werken en de maatschappelijke betekenis ervan.
Van elf tot vijf na reservering (E: receptie@jenevermuseum.nl) te bezoeken; kosten: 12,50 euro, kinderen tot twaalf jaar gratis.
Vandaag van elf tot vijf een speciaal arrangement voor 18,50, met toegang, stoken en proeven.
In het depot van het museum aan de Buitenhaven is vandaag om een uur en om vijf uur een rondleiding van ongeveer anderhalf uur. Kosten: 5 euro.

De Walvis

Museummolen De Walvis is vandaag van elf tot vijf te bezoeken. Toegang volwassenen: 7,50 euro. Kinderen 2,50 of vijf euro.

Fluisterboot

Op een milieuvriendelijke open fluisterboot door het Schiedamse stadshart. Een gids weet veel, en vertelt er begeesterd over. Er is een lange tocht van een uur en twintig minuten, die vertrekt om half twaalf. De afvaarten van half twee en drie uur duren een uur. Het op- en afstappunt is naast molenmuseum De Walvisch. Kosten: 8,50 euro voor een volwassene, vier euro voor kinderen van vier tot twaalf. Arrangementen met het Jenevermuseum zijn er ook.