Agenda

Zaterdag 12 mei

12-05-2018 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op zaterdag 12 mei onder meer:

Molendag

De molens van Schiedam zijn op deze Nationale Molendag te bezoeken.

De Walvisch

Het zwaartepunt van Molendag ligt bij De Walvisch. Gratis naar binnen in het nieuwe molenmuseum. Er is hier veel te doen voor kinderen, van speurtochten tot knutselen en op de balie mogen zij de molenaar helpen. Beneden in de molen zit de molenwinkel  waar bezoekers verschillende ambachtelijke maalproducten kunnen proeven, met buiten het pannenkoekenterras om even bij te komen.

De Drie Koornbloemen en De Vrijheid

In de stad hoef je niet ver te lopen omdat naast De Walvisch alleen molens De Drie Koornbloemen en De Vrijheid open zijn. Doordat deze molens veel steile trappen en open trapgaten hebben, zijn ze alleen te bezoeken door volwassenen en kinderen ouder dan zes jaar. In De Drie Koornbloemen worden rondleidingen gegeven (van tien tot vier) door de vele zolders met overal sporen van de vele functies die deze molen heeft gekend. Op De Vrijheid wordt gemalen en kunnen bezoekers kennismaken met het maalbedrijf van De Schiedamse Molens.

De Babbersmolen en De Distilleerketel

In de oude poldermolen aan de Poldervaart valt een reuzestap terug in de tijd te maken. Er valt te zien hoe een poldermolenaar met zijn gezin vroeger leefde. Bijzonder is de mini-polder die onder water kan worden gezet en waar kinderen zelf met een scheprad hun voeten droog moet zien te houden. Open tussen elf en vier.
Nieuw dit jaar op Molendag is molen De Distilleerketel in Delfshaven. Deze voormalige brandersmolen wordt gehuurd als uitbreiding op het maalbedrijf en ligt in een historisch stukje Rotterdam. Op Molendag valt ook deze molen te bezoeken (tussen elf en vier) met behulp van een fietsroute vanaf De Walvisch. De molen kan beklommen worden en er wordt gemalen meel verkocht.

De Walvisch en de Babbersmolen zijn ook op zondag open maar hebben dan een ander programma.

Kunstenaar Aldo Hoeben start vandaag als Artist in Residence in De Drie Koornbloemen en toont eigen werk (tussen tien en vier), als onderdeel van het programma Open AiR.

Kennismaking met Rechtstreex: dé online afhaaldienst voor lekkere lokale producten (opent een afhaalpunt in de molen)

Nachtgasten

De Stokerij, het Schiedamse toneelgezelschap, verzorgt het programma Nachtgasten, daar waar de rollen omgedraaid zijn. De toeschouwer weet waar de voorstelling over gaat, de acteurs niet. Zij krijgen alleen informatie over hun eigen personage en moeten ter plekke, improviserend, achter het verhaal zien te komen. Wie heeft het gedaan? Wie doet het met wie? En hoe loopt het af? Puur improvisatietheater. Met Rian Gerritsen, Harry Piekema, Ilse Heus en Koen Wouterse.
Vanaf kwart over acht in het Wennekerpand, Toegang; 18 euro.

Concert

Duo Vocals & Piano geeft een concert, 'A Song for you’ in de bibliotheek in de Korenbeurs. Het concert komt met verschillende stijlen: spritual, jazz, blues en ook theaterliederen.
Van twee tot kwart voor drie, toegang gratis.
 

Wenneker Cinema

20.30 uur: Sweet Country

Ketelfactory

In de tentoonstelling ‘The Eye is the Centre / Magnify Me’ kijkt de bezoeker door de ogen van Anke Roder naar beeldende kunst. De tentoonstelling in de Ketelfactory kan gelezen worden als een weefsel, dat verhalen en beelden op associatieve wijze verbindt. Te zien is een internationale selectie kunstenaars uit verschillende landen die samenkomen in de teksten van Roder en tevens leiden naar haar eigen leven en werk. Van Roder zelf zijn enkele maanden uit haar schilderijen installatie Zon Maan Wolken te zien, plus recente schilderijen. Van een tot vijf gratis te zien.

Break the Mould (Breek de vorm)

Bij Ruimte in Beweging in de Boterstraat is de tentoonstelling Break the Mould is te zien, met werk van Sjef Henderickx, Inge van Haastert, Zhanhong Liao, Rob van der Ven, Mirjam Boomert, Vrij Glas, Harry Schumacher, Jan van Dorp, Tomaello bv, Ahrend van Ipenburg en Willem van Hest. Centraal thema: de vorm, de mal. Van een tot vijf.

De Graauwe Hengst

22.00 uur: Barto's Selection

Drie Maas Stede

 Fototentoonstelling 'Het verpleeghuis is het einde'. Voortgekomen uit een boek met dezelfde titel, met portretten van bewoners en artsen van verpleeghuizen in Nederland.

Inloopconcert

In de Grote Kerk, vanaf drie uur: Reiskoor Holland Zingt 

Jenevermuseum

In het depot van het Jenevermuseum ligt een schat. Al decennialang liggen ruim 100.000 jeneveretiketten opgeborgen in ladekasten, verborgen voor het publiek. Veel ervan zijn prachtig vormgegeven en een lust voor het oog. Nu is de tijd gekomen om iedereen ervan mee te laten genieten! Van twaalf tot vijf geopend.

Stedelijk Museum

Jan Hendrikse maakt radicale kunst, van afval en alledaagse producten. In het museum een grote overzichtstentoonstelling van het jongste lid van de 'nul-groep'. Het is voor het eerst dat het werk van Jan Henderikse op zo’n grote schaal is te zien: soms oogt het leeg, dan weer overdadig. Alles en niets. Met een nieuwe installatie die Hendrikse speciaal voor deze tentoonstelling maakte.
Het museum is van elf tot vijf geopend.