Agenda

Zaterdag 27 mei

27-05-2023 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar E: redactie@Schiedam24.nl. Op zaterdag 27 mei onder meer:

IDDF 

Muziek op de Grote Markt, aan het begin van het IDDF. Van twaalf tot acht.

AKCS

Het schildercollectief houdt vandaag open huis in het nieuwe onderkomen aan de Grote Markt 39.

Frits Kloppers

Ter ere van zijn veertigjarig jubileum als beeldend kunstenaar is vandaag tussen een en vijf de ‘Jubileumtentoonstelling Frits Kloppers’ te zien. Met vooral bronzen en gipsen beeldhouwwerken, maar ook tekeningen, schilderijen en gedichten. Bij de kunstenaar thuis aan de Fabristraat 22.

Bibliotheek Schiedam

Neerlandicus Hans Overheul geeft in de Korenbeurs een lezing over een klassiek boek uit de Nederlandse literatuur. Deze maand bespreekt Hans Het verboden rijk van J. Slauerhoff. Overheul was tot zijn pensionering leraar aan het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam. Van half elf tot half één; inloop vanaf tien uur. Entree: gratis.

Dorpskerk

Kunsttentoonstelling 'Mens, aarde, woord', van Annemarie van Ulden. Te zien tussen twee en vijf.

Grote- of Sint Janskerk Schiedam

Orgelconcert Willeke Smits, vanaf drie uur.

Jenevermuseum

Vanaf vier uur tot half zes sluiten de internationale distillateurs actief aan bij de cocktailworkshop in het Jenevermuseum. Deelname aan deze workshop kost dertig euro. 

Art Route

Lopend of varend (met van twaalf tot vijf een watertaxi tussen Sodafabriek, Glasfabriek, Vismarkt en Koemarkt) langs de verschillende galeries en podia in de stad. De route die is uitgestippeld gaat als volgt:
12.30 u in Sodafabriek
Opening drijvende waterkunst ‘Beam beings’ van Reinko Hallenga

13.30 u tot 14.00 u in Art Centre Schiedam / Galerie Voute
Magnezy Dance Productions dansperformance ‘SELF-HELP’ door Margarida Constantino

13.30 u tot 14.30 u in Sodafabriek
Ultralelluk

14.45 u tot 15.15 u in OpenArtExchange
Magnezy Dance Productions dansperformance ‘SELF-HELP’ door Margarida Constantino i.c.m. opening groepstentoonstelling Ties.

15.00 u tot 18.00 u in Sodafabriek
Live schildersessie Elvira van Bronckhorst

16.00 u en 17.30 u in Galerie Jabelle
Juliana Martina

20.00 u tot 02.00 u in Ultraum/Glasfabriek
DJ Programma: Peltenburg Space Arp Peet

Theater aan de Schie

Benefietconcert Alevitisch Cultureel Centrum Rijnmond, vanaf zeven uur.

Wenneker Cinema

20.00 uur: The Quiet Girl
20.30 uur: Whale Nation

Bar The Angel

Muzikale bingo, vanaf acht uur. 

Wilton-Fijenoord

De Stokerij: Het Vergissingsbombardement, vanaf acht uur.

Podiumcafé De Graauwe Hengst

Kult Bunt - ex YU rock, vanaf negen uur. 

IDDF Restaurantweek

Schiedamse restaurants bieden een menu of special aan, dat in het teken staat van gedistilleerd.
Deelnemers zijn Griekse Taverna, 1714, La Bella Rosa, Oniria, De Eenling, Brasserie Stadhuis, De Lange Haven, De Provenier, Zaalig, JJ's, Café Sjiek, Van der Valk, De Markies, Post Schiedam, De Bonte Koe, Wijning, Babbels en Divine Bites.

Open Art Exchange

Vanmiddag vanaf half drie opent bij Open Art Exchange de tentoonstelling Ties, over groepsidentiteit, tweede in een serie over Identiteit. Voor de gelegenheid is het humoristische dansduet 'Self-help: How to make babies, have a career and eat organic' door Margarida Constantino en Rodrigo Ribeiro te zien En natuurlijk van een gevarieerde tentoonstelling met schilderijen, tekeningen en mixed media collages en installaties van Anna Nunes (Nederland/Portugal), Féraul Fosso (Kameroen) en Nancy Hoogstad (Nederland) of van een gesprek met een van de aanwezige kunstenaars.

Galerie Jabelle

Jacques (62) en Tristan (21) Tange exposeren, met nieuw en wat ouder werk van pa, en de archeologische vondsten van de youngster, met pijpen, kruiken en flessen. Tussen een en vijf. Ook bij het I-Punt aan de Lange Kerkstraat zijn tot eind april op de historische waag door Tristan in de aarde gevonden voorwerpen te zien.

Rondvaart

Vanaf half twaalf, vanaf half twee en vanaf drie uur. Rondvaren met de fluisterboot. Aanmelden via I: www.sdam.nl/tours-tickets/info/rondvaarten-fluisterboot.

Jenevermuseum

In het Nationaal Jenevermuseum Schiedam is de tentoonstelling ‘Brand bij de Branders’ te zien. Foto’s, objecten, maar ook verhalen van Schiedammers die getuige waren van de grote branden in de jeneverindustrie in Schiedam. Drie grote branden staan centraal: stoombranderij De Kraton en molen
De Palmboom in 1901, distilleerderij De Locomotief in 1985 en molen ​De Walvisch in 1996.
Behalve aan de branden is op deze expositie aandacht voor de herbouw en restauraties. Ook komen de acties aan de orde die er waren: voor hulp aan de werkloos geworden arbeiders in 1901 en voor de herbouw van De Walvisch die weer kon draaien in 1999.
De expositie is opgezet in samenwerking met de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond, in het bijzonder met de brandweer Schiedam.

Naar aanleiding van de opdracht voor het etiket van de Vriendenfles heeft het Nationaal Jenevermuseum Aldo Houben de kans gegeven om een expositie in te richten. In de expositie ‘Uit Mijn Hoofd’ laat hij een selectie van zijn werk zien in de Melcherszaal. Van elf tot vijf te bezoeken.

In de Expositiezaal is 'Jenever in de Wereld, De verleiding van jenever' te vinden. In de vergrote zaal is de verbreiding en verspreiding van jenever in de wereld te zien. "U kunt daar met eigen ogen zien hoe ver de invloed van Schiedam en zijn jenever reikt." Recent is het thema 'Jenever in Nederlands-Indië' tussen 1850 en 1940 toegevoegd. Verder is er natuurlijk de branderij en twee zalen met de vaste opstelling over de historie van de jeneverindustrie, het proces, de mensen die er werken en de maatschappelijke betekenis ervan.
Van elf tot vijf na reservering (E: receptie@jenevermuseum.nl) te bezoeken; kosten: 12,50 euro, kinderen tot twaalf jaar gratis.

Stedelijk Museum Schiedam

Op het plein voor het Stedelijk Museum is van alles te doen in het kader van het IDDF. 

'Een vlucht naar Curaçao' heet de nieuwe tentoonstelling met werk van Frieda Hunziker. Op dat eiland vol inspiratie maken haar geabstraheerde figuratieve schilderijen uit de jaren kort na de oorlog plaats voor vrijer kleurrijk werk. In de tentoonstelling wordt de blik van Hunziker, een passant op het eiland, gecombineerd met het perspectief van kunstenaars met wortels op Curaçao die met hun blik naar het eiland kijken: Serana Angelista, David Bade, Carlos Blaaker, Eugenie Boon, Avantia Damberg, Tirzo Martha, Shertise Solano en Gilleam Trapenberg.

'Hend'i mundu' (Mens van de aarde) ligt in het verlengde van de tentoonstelling over Frieda Hunziker; co-curatoren Melisa Cijntje en Melany Evora voerden samen met beeldend kunstenaar Tarona namens het museum gesprekken met jongvolwassenen uit Schiedam en omgeving met wortels op het eiland. Vanuit die gesprekken is in de Stadsgalerij van het museum de parallelle tentoonstelling ontstaan, die nog zal blijven groeien; de zes deelnemers dragen ieder iets bij om hun verhaal kracht bij te zetten; van spoken word tot journalistiek onderzoek, van zelfportretten tot een kerstdiner in de zomer.

'We once were one' heet de tentoonstelling van Femmy Otten (1981), waarin ze een ferm pleidooi houdt voor kwetsbaarheid en intimiteit in een verharde en grillige tijd. ​De expositie is ingericht als totaalinstallatie, waarin nieuwe werken worden gecombineerd met bestaand werk. Otten stelt daarin voor om te bezinnen op onze oorsprong, op wat ons verbindt en samenbrengt – op wat echt belangrijk is. Immers: ooit waren we één. ​

Vier verschillende landen op het Afrikaanse continent, de uitgestrekte natuur van IJsland en Groenland en de warmte van het Italiaanse dorpje Rivello. De schilder Anton Rooskens (1906-1976) reisde tijdens zijn leven naar heel verschillende landen om inspiratie op te doen voor zijn werk. In ‘De reizen van Rooskens’ zijn schilderijen, gouaches en foto’s te zien die hij tijdens, en geïnspireerd door zijn reizen maakte. Ze kregen de ondertitel: een Cobra-kunstenaar op zoek naar inspiratie.

En natuurllijk is het Panorama Schiedam te zien, een overzicht van de Schiedamse geschiedenis.