Emma Menkhorst wint schrijfwedstrijd kindermishandeling

27-01-2017 Gezond Redactie

De drie winnaar van de wedstrijd; foto: Desiree Valten

SCHIEDAM - Emma Menkhorst heeft de schrijfwedstrijd gewonnen tijdens de Week tegen Kindermishandeling. Die werd afgelopen november gepresenteerd en de wedstrijd was een van de onderdelen in de campagneweek om aandacht te vragen voor kindermishandeling. Tamari Concencion werd tweede, Jakub Krótki derde.

Zeventig leerlingen van basisschool De Singel deden mee. Hun opdracht was om een verhaal te schrijven van maximaal 350 woorden over het thema ‘Wie is mijn held?’ Dan gaat het niet over Superman of Wonderwoman, maar bijvoorbeeld over de buurvrouw, de meester op school of de handbaltrainster die in actie komt als ze door een kind of jongere in vertrouwen wordt genomen. Omdat er thuis iets niet klopt. Of als het kind zich zorgen maakt om een vriend of vriendin, een klas- of teamgenoot.

De leerlingen van De Singel maakten er veel werk van; het onderwerp kindermishandeling is in de klas besproken. De school heeft zelf uit de zeventig opstellen de tien beste geselecteerd. Wethouder Mario Stam heeft, als éénkoppige jury, uit die tien, de drie winnaars gekozen. Zij ontvingen vanmiddag op het stadhuis een oorkonde; de klassen van de winnaars krijgen een boek en de klas van de winnaar van de eerste prijs  ook nog eens kaartjes voor Wenneker Cinema. Winnares Emma Menkhorst las haar verhaal tijdens de prijsuitreiking voor.

Haar verhaal gaat over Iris. "Een echte tearjerker met een happy end", aldus 'de jury'. Iris heeft thuis met mishandeling te maken en gaat uiteindelijk bij haar vriendin Lisa wonen. Dan blijken de twee ook nog aan elkaar verwand. "Emma heeft een heldere schrijfstijl, maakt gebruikt van hoofdstukjes met een titel en kiest er voor niet alle informatie in een keer te geven", aldus Stam. "Ik vermoed dat zij een liefhebster van lezen is, omdat in haar manier van schrijven duidelijk een manier van opbouw te herkennen is die vaak in kinderboeken wordt gehanteerd."

Tamari Concencion schreef ook over verwaarlozing. Moraal van haar verhaal: vertel iemand wat er aan de hand is, zodat je hulp kunt krijgen. Jakub Krótki schreef 'een uitermate compact verhaal', dat uiteindelijk goed afloopt nadat de kindertelefoon wordt gebeld.

Jaarlijks worden naar schatting 119.000 kinderen in Nederland mishandeld. Dat is gemiddeld één kind of jongere in elke schoolklas. Slachtoffers kunnen vaak één persoon aanwijzen die voor hen de cirkel van geweld wist te doorbreken. Die ene persoon die in actie komt is al genoeg om het leven van een mishandeld kind voorgoed te veranderen, aldus de initiatiefnemers.