Het is schandalig oude mensen naar Zestienhoven te laten komen

17-02-2021 Gezond Han van der Horst


COLUMN - De zelfbeheersing van het publiek over de vaccinatiechaos is bewonderenswaardig. Haast elke dag brengt nieuwe berichten over wanbeleid en onkunde rond de enige echte remedie tegen een ziekte die onze manier van leven rechtstreeks bedreigt.

Men schijnt tegenwoordig bezig te zijn de hoogbejaarden te prikken. Dat zijn in veel gevallen weinig mobiele mensen om het maar zachtjes te zeggen. “Weet je wat”, dachten de geniale vaccinatieplanners, “we laten deze oude mensen op eigen gelegenheid naar Zestienhoven of naar Spijkenisse komen. We hebben weliswaar de beschikking over de Groenoordhal, die voor veel Schiedammers ook een eind weg is maar tenminste niet zo ver buiten de gemeente ligt, maar die gebruiken we voorlopig niet. Waarom gebruiken we die voorlopig niet? Omdat er weinig vaccin is binnengekomen en wij het daarom logisch vinden het aantal plekken waar men zich kan laten prikken, te beperken. Anders zijn die vaccins zeker zo eenzaam."

Burgemeester Lamers is in een moeilijke positie gebracht. Hem hebben ze veertien dagen terug wijs gemaakt dat met ingang van 1 februari alle vaccinatielocaties zouden draaien. Dat kondigde hij tijdens een perspresentatie dan ook aan. Het is goed om tussen alle somberheid door een hoopgevend geluid te laten horen. Nu moest Lamers de gemeenteraad meedelen dat de mooie beloftes loos waren. Hij deed dat op een ingehouden manier. Dat is net zo bewonderenswaardig als de kalmte van het publiek.

Ondertussen blijft de Groenoordhal, die door de gemeente helemaal voor vaccinatie is ingericht, leeg staan.

Ik kan van hieruit moeilijk bepalen welke omhoog gevallen halve gare heeft verzonnen dat het handig en efficiënt zou zijn hoogbejaarden naar Spijkenisse en Zestienhoven te laten reizen om zich daar in te laten enten. Wel hoop ik dat de verantwoordelijken voor deze idiote aanpak worden geïdentificeerd en vervolgens overgeplaatst naar een plek waar hun talenten beter tot hun recht komen dan wel minder schade zullen aanrichten. Maar ze zullen over een jaar of wat wel een Coronaherinneringskruis toegezonden krijgen in een leren foedraaltje. Leer mij de Nederlandse afrekencultuur in de hogere lagen van het bestuur kennen.

Het is om te beginnen al absurd dat er geen vliegende brigades of huisartsen bij de hoogbejaarden langs gaan om te vaccineren maar als je ze toch per se de straat op wil hebben, laat ze dan naar een plek komen redelijk dicht bij hun woning. Als daardoor personeel met de duimen zit te draaien omdat er per locatie te weinig doses vaccin worden geleverd, dan moet dat maar.

Je hebt met oude mensen te maken. Niet met pionnetjes van een spel Mens Erger je Niet.Gerelateerd