Pompstation opgeleverd aan sportschool

09-09-2020 Gezond Redactie

Zo zag het pompstation er voor verbouwing uit


SCHIEDAM - Het voormalige pompstation aan de Rotterdamsedijk is door Boei opgeleverd aan de Schiedamse sportondernemers Mik van Noordennen en Simone Duchenne.

Het rijksmonument uit 1922 onderging de afgelopen periode een omvangrijke restauratie. Van pompstation voor de waterdruk wordt het gebouw nu het onderkomen van sporters die willen 'pompen' voor een betere conditie en meer spierkracht. De sportschool krijgt de naam Pompstation Gym.

Het moet een 'selecte club' worden voor leden die er 'personal training' gaan volgen. Van Noordennen: “Ik denk dat we met recht kunnen spreken van de meest unieke gym van Nederland. Wij hebben ervaring met mooie plekken: onder de Grensflat in Schiedam runnen wij een sportschool. In het Pompstation kunnen geïnteresseerden straks een-op-een trainingen, duo-trainingen of trainingen in klein groepsverband volgen. Personal training op maat, met veel begeleiding en aandacht.”

Sylvia Pijnenborg is adjunct-directeur van Boei en te spreken over de afronding van de verbouwing: “In 2014 namen wij het rijksmonument over om het een nieuwe bestemming te geven. Onze belangrijkste voorwaarde was behoud van dit unieke erfgoed en de bijzondere machines, die de afgelopen jaren door vrijwilligers draaiend werden gehouden. Met MIK Personal Training hebben we een huurder gevonden die het gebouw weer tot leven brengt zonder het monumentale karakter aan te tasten. Met recht een bijzondere herbestemming.”

De verbouwing nam meer tijd dan gedacht; in januari vorig jaar tekenden Boei en MIK de contracten voor huur en verbouw met het idee voor het eind van het jaar de sportschool in gebruik te kunnen nemen.

Het pompstation werd in 1922 gebouwd door het Rotterdamse waterleidingbedrijf en bevat indrukwekkende mintgroene machines die ooit de waterdruk van Schiedam regelden, maar door modernisering van het waterleidingbedrijf haar functie verloren. De gasmotor van firma Deutz uit Keulen, de laatste van haar soort in Nederland, is als uniek stuk industrieel erfgoed bewaard gebleven.

Pompstation Gym is zaterdag en zondag tijdens de Schiedamse Open Monumentendagen tussen twaalf en zes opengesteld voor nieuwsgierigen. De formele opening van de sportschool volgt op 3 oktober.


 



Gerelateerd