Nieuw bestaan voor oude cafés

26-02-2017 Nieuws Redactie

SCHIEDAM – Café Royal en café De Unie gaan allebei weer open, zij het allebei onder een nieuwe naam. Café Royal aan de Vlaardingerstraat 5 heropent officieel op zaterdag 1 april als café Kennis. En aan de Gerrit Verboonstraat 23, hoek Lange Haven, gaat De Unie verder als bar-brasserie Uniek.

Het grappige is dat Uniek opengaat op dinsdag 7 maart, dezelfde dag dat de eigenaar van Royal, Wim Vink, en de kopers bij de notaris zitten om de overdracht te formaliseren.

Ook is het een grappige omstandigheid, dat de nieuwe kasteleins van Royal een betrokkenheid hadden bij De Unie. Want Pascal Leermakers is de zoon van Truus en Frans Leermakers, de voormalige uitbaters van De Unie. Ook Pascal stond in de zaak. John Kooij en Anette Kooij-Leermakers zijn de zwager en (schoon)zus van Frans en Truus.

Bij elkaar hebben ze een ruime horeca-ervaring, want Anette nam in 1989 café ’t Fust aan de Buitenhavenweg over van haar broer Jan Leermakers. John Kooij werkte in die periode in het snookercentrum en gaf les aan Pascal. Vervolgens ging John voor twintig uur in De Unie werken en daarnaast twintig uur voor het nieuwe café van Jan, te weten Proosje aan de Hoogstraat 12. In 1991 kregen John en Anette verkering en ze trouwden in 1994; in dat jaar namen ze Proosje van Jan over. In 1995 gingen ze verder met café Nergens op de hoek van de Aleidastraat en Vlaardingerdijk. Tegenwoordig werkt Anette bij uitvaartverzorger Monuta en dat blijft ze doen. John en Pascal zullen voornamelijk café Kennis runnen.

Jolanda Arbouw en Barry Bernard zijn de nieuwe uitbaters van De Unie, dat dus Uniek gaat heten. Zij komen uit Rotterdam en willen geen verwarring met De Unie aan de Mauritsweg in Rotterdam, sinds 2014 een gaybar.
Jolanda Arbouw dreef tot 1 februari café 't Stoplicht aan de Bergweg in Rotterdam.Ze begint Uniek samen met Barry Bernard, die voorheen kok was in brasserie-wijnbar Muller & Co. in Berkel en Rodenrijs en ook werkte bij eetcafé Opa aan de Witte de Withstraat in Rotterdam.

Onlangs heropende ook café ’t Sterretje op de hoek van de Koemarkt en de Buitenhavenweg. De Schiedamse horeca krijgt gelukkig nieuwe impulsen.

Gerelateerd
Reacties