SBM informeerde slecht en laat over smeergeld

04-12-2017 Nieuws Redactie

SBM informeerde slecht en laat over smeergeld

SCHIEDAM - SBM Offshore informeerde beleggers slecht en laat over het omkoopschandaal waarin de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie is verwikkeld. Dat stelt het blad Quote.

SBM, met een belangrijk kantoor in Schiedam, ontkende eerder de aantijgingen van het zakenblad, dat al eerder schreef dat het concern beleggers misleidde. Dit door ze laat en onvolledig te informeren over het omkoopschandaal waarin SBM verzeild is geraakt.

Nu toont correspondentie met Amerikaanse justitie het gelijk van Quote. Het justitieministerie in Washington schrijft: ‘It (SBM-red.) did not provide a complete disclosure for approximately one year’. Opmerkelijk, omdat SBM publiekelijk altijd heeft beweerd dat het braaf en trouw volledige medewerking verleent aan alle juridische onderzoeken.

Quote meldt nog een ander opvallend feit: dat SBM nu ook schuld heeft bekend voor omkooppraktijken in Irak en Kazachstan. Het bedrijf stelde tot nu toe dat de omkoping zich beperkte tot in eerste instantie één land in Afrika, later tot ‘twee landen in Afrika en één daarbuiten’. Later werd duidelijk dat het ging om Angola, Equatioriaal Guinee en Brazilië, wat door SBM Offshore werd bevestigd. Kazachstan en Irak worden in de schikkingsonderhandelingen tussen SBM en het Nederlandse Openbaar Ministerie helemaal niet ter sprake gebracht.

Reacties
Bedrijven Alle bedrijven »


Vacatures Alle vacatures »
Altijd Up-to-date