Categorieën

Service

Wolfspin ook in Schiedam gesignaleerd

Wolfspin ook in Schiedam gesignaleerd
Nieuws

Wolfspin ook in Schiedam gesignaleerd

  • Redactie
  • 08-11-2022
  • Nieuws
Wolfspin ook in Schiedam gesignaleerd

De valse wolfspin of Zoropsis spinimana; foto: Luis Nunes Alberto/Wikimedia Commons


SCHIEDAM - Het is nieuws dat bij menigeen de eetlust bij het ontbijt wat zal hebben benomen: de valse wolfspin rukt op in Nederland. Ook in Schiedam is hij gesignaleerd.

Sinds 1 januari van dit jaar kwam op de website meldingen.nl 1060 keer een bericht binnen dat de valse wolfspin in Nederland was gesignaleerd. In het hele jaar 2021 waren dat er 331.

Volgens de website, aangehaald door RTL, zijn er dit kalenderjaar zo'n 381 meldingen gedaan van de spin die daadwerkelijk door een expert is vastgesteld. In de komende herfstweken zal dat aantal naar verwachting toenemen.

Acht waarnemingen op de site kwamen uit Schiedam, waarvan zeven uit Schiedam-West. Zie de kaart hieronder.

Spinnenexpert Peter van Helsdingen, geciteerd door RTL Nieuws, ziet de spin steeds vaker: "Hij heeft zich snel uitgebreid over het land.” De spin schijnt een voorkeur te hebben voor het zuidelijk deel van Nederland en de steden, omdat het daar iets warmer is. 

De valse wolfspin houdt van warmte, want komt uit het zuiden. Zuid-Europa was ooit zijn habitat, maar het diertje vond zijn weg steeds noordelijker, bijvoorbeeld met transporten van groente en fruit. In 2007 werden de eerste meldingen van de spin in Nederland gedaan.

De kenners zeggen er niet op te rekenen dat de spin ook weer snel uit Nederland verdwijnt; door de warmere winters is het risico op doodvriezen  ondertussen klein geworden. En dan zijn het juist de dieren die het best bestand zijn tegen de kou die overleven, en daarmee de soort weerbaarder maken tegen kou, weet Van Helsdingen.

De beestjes zijn wat schuw en verschuilen zich graag onder een kast bijvoorbeeld. ’s Nachts is dan ook het moment waarop je ze het makkelijkst tegen kan komen. Hoe te handelen als je de spin ziet? De spinnenexpert: glas eroverheen zetten en een papiertje eronder schuiven en naar buiten ermee.

De valse wolfspin is redelijk aan de maat, voor een spin en Nederlandse begrippen. Kopstuk en achterlijf samen zijn een centimeter of twee. “Met poten erbij is ie zo'n drie centimeter, afhankelijk van hoe hij ze houdt natuurlijk." 

Volgens de spinnenexperts is de wolfspin een echte insecteneter. Toch kan de wolfspin ook bijten. Dat doen ze naar verluidt als ze zich in het nauw gedreven voelen. De tanden van het beest zijn klein, maar ‘wel net groot genoeg om door een mensenhuid te komen’. De beet zelf is niet erg pijnlijk en van het gif voel je zoveel als van een wespensteek bijvoorbeeld.