D66: Krijgen jongeren met een strafblad een tweede kans?

14-03-2019 Politiek Redactie


SCHIEDAM - De fractie van D66 vraagt zich af of jonge Schiedammers met een strafblad en andere kwetsbare Schiedammers voldoende worden geholpen om weer mee te doen in de samenleving.

Vorige week maandag werd de documentaire ‘Lost Boys: 5 jaar later' uitgezonden op NPO 2. In de documentaire is te zien hoe de hoofdpersoon, genaamd Demo, jaren nadat hij de criminaliteit achter zich heeft gelaten, zijn leven op orde probeert te krijgen. Maar vijf jaar later wordt hij nog dagelijks achtervolgd door schuldeisers. Door zijn verleden komt hij niet in aanmerking voor schuldhulpverlening, aldus Anouschka Biekman en Jarle Lourens namens D66 Schiedam. "Ondanks zijn inspanningen loopt hij bij de overheid en incassobureaus telkens tegen regels en bureaucratische muren op en nemen zijn schulden toe."

De fractie van D66 heeft met verbijstering de documentaire bekeken. “Het kan niet zo zijn dat mensen door het bureaucratische systeem de criminaliteit worden ingeduwd”, aldus de twee raadsleden. Zij vinden dat mensen die er alles aan doen om hun leven te beteren, een tweede kans verdienen. "En daarbij niet mogen worden tegengewerkt door belemmerende regels en bureaucratie."

Biekman en Lourens willen daarom van B&W weten wat het college doet om mensen als Demo te helpen om weer volwaardig mee te doen in de samenleving. Welke voorzieningen zijn er voor jonge Schiedammers met een strafblad die structureel problemen ervaren? Waar komen zij nu niet voor in aanmerking? En zijn er ook andere groepen Schiedammers die soortgelijke problemen ervaren?Gerelateerd