We willen politici en geen lapzwansen

14-06-2020 Politiek Han van der Horst


COLUMN - Er is een heleboel gedoe en heisa over de waardering van de vrijwilligers in Schiedam. Iedereen is ervan overtuigd dat die behalve een pluim ook een stoffelijk blijk van waardering verdienen voor hun inzet: een aardigheidje een keer paar jaar. Vroeger kregen ze een paar Proosjes, lokale munten die je alleen in Schiedamse winkels kunt uitgeven. Volgens wethouder Patricia van Aaken was het aantal vrijwilligers in 2019 zo gestegen dat er geen geld genoeg was voor deze geste. Ze heeft onderzoek laten doen onder de vrijwilligers om erachter te komen wat zij wilden. Aan hen werden in dat kader zeer impertinente vragen gesteld, onder meer naar hun inkomen. Dat viel niet goed maar nog minder de prijs van dit onderzoek. De gemeente betaalt er dertigduizend euro voor.

Ik zal niet de eerste zijn als ik beweer dat ze dit geld beter aan de vrijwilligers hadden kunnen geven, maar dat is in tegenstelling tot het onderzoek zelf een beetje goedkoop. Bovendien: dat heeft half Schiedam de gemeente al onder de neus gewreven en terecht.

Er is echter meer aan de hand. Dat onderzoek is een symptoom van een kwaal waaraan de hele politiek lijdt – niet alleen in Schiedam: gebrek aan eigen ideeën. De afgelopen decennia zijn de meeste politieke partijen verbleekt. Hun voorlieden zijn geen levensbeschouwelijke leidslieden meer maar kleurloze beheerders wier enige stip aan de horizon is een kloppende kas. Ze beschouwen de burgers als belastingbetalers en klanten onder wie je nu en dan marktonderzoek moet doen om erachter te komen hoe je ze ongeveer tevreden kunt houden. Er leeft onder de Schiedamse politici – op een paar uitzonderingen na zoals die meneer van de Christen Unie – te weinig innerlijke overtuiging, die is gebaseerd op goed doorgronde en begrepen levensbeschouwelijke beginselen.

Van gemeentebestuurders mag je verwachten dat ze op grond daarvan een idee hebben over de rol en de betekenis van vrijwilligers in de Schiedamse samenleving. Als dan de vraag naar voren komt hoe je deze vrijwilligers voor hun inzet kunt belonen, dan komt het antwoord voort uit diezelfde levensbeschouwelijke achtergrond. Dat moet je zelf kunnen verzinnen. Daar ben je politicus voor. Het getuigt van wezenloosheid als je daar een adviesbureau voor inschakelt. Dan is je richtsnoer gerafeld.

Dit gebrek aan een stevig richtsnoer, dit onvermogen op aansprekende wijze een plan voor de stedelijke samenleving te ontwikkelen, brengt de democratie in direct gevaar. Waarom zou je nog gaan stemmen als zich een stelletje gelijksoortige lapzwansen presenteert die beloven dat ze zo goed naar de burgers zullen luisteren. Rot toch op. Burgers zijn geen klanten. Ze willen weten wat voor vlees ze met de Schiedamse politici in de kuip hebben. Het is aan raadsleden en wethouders op grond van hun ideologie en daaruit voortvloeiende concrete plannen en programma´s aanhang te werven. Zo, dat wij Schiedammers een echte keuze hebben. Anders kun je net zo goed thuis blijven en je eigen plan trekken.
Gerelateerd