Excelsior'20 speelt om T20-titel, maar VOC wint

31-07-2022 Sport Redactie/De Schiedammer Online

De T20-kampioenen gingen mét de beker en ín de bloemen gezet op de foto; foto: Jos van Deventer


CRICKET - De strijd om de Nederlandse titel in het T20-cricket werd een Schiedam-Rotterdam. Met de laatste als winnaar.

Excelsior'20 was in de halve finale van het toernooi te sterk voor HCC, maar moest het in de finale afleggen tegen het stevig battende VOC. De titelstrijd werd gisteren gehouden op Thurlede.

De Rotterdammers hadden de finale bereikt door de eerste wedstrijd van de finaledag van het Nederlandse T20-kampioenschap - de halve finale - van ACC te winnen. VOC begon met batten en eindigde op 198/9 na 20 overs. ACC kwam niet verder dan 123/9.

In de tweede halve finale, die tussen Excelsior'20 en HCC, startte HCC met batten. De Hagenaars zetten een totaal neer van 110 voor 9, met scores in de dubbele cijfers voor Patel (25) en Floyd (39). Tom Heggelman (3) en Brett Hampton (3) kregen als bowlers de meeste wickets op hun naam. Het totaal werd door de Schiedammers in de 18e over gepasseerd, met aansprekende bijdragen van opener Tim Etman (28), de nummer 3 ingegane Roel Verhagen (17), de nummer 4 ingegane Brett Hampton (37, not out) en de nummer 5 ingegane Lorenzo Ingram (15). Met een fraaie zes bracht Hampton het totaal op 111 voor 5. 

Voor de finale won VOC de toss en besloot met batten te beginnen. Dat deden de Rotterdammers met Scott Edwards en Max O'Dowd als openers. Het zag er gunstig uit toen O'Dowd (die in de halve finale ACC het leven nog had zuur gemaakt met 83 runs) al op de zesde bal die hij ontving werd gebowled door Brett Hampton. Voor O'Dowd was het ditmaal een schamel totaal van 8 runs. Op 25 viel het tweede wicket (M. Smit, 2 runs) op een vang door Blankestijn op bowlen van Tom Heggelman. In het partnership tussen Edwards en De Kok kregen de Rotterdammers de teller aan het rollen. Op 64 ging De Kok naar de kant (9 runs) waarna ex-Excelsior'20-speler Edwards met oud-Hermes-speler Pieter Seelaar aan zijn zijde verder bouwde aan het Rotterdamse totaal. Op een stand van 81 voor 4 ging in de tiende over opener Edwards (42) uiteindelijk naar de kant dankzij een prachtige vang van Tim Etman in het verre veld, op bowlen van Blankestijn. Seelaar (24), Schoonheim (13), Jain (40, not out), Niaz (6) en Fourie (10, not out) voerden de score flink verder op: 174 voor 7 in 20 overs. Hampton en Blankestijn waren de bowlers die twee wickets op hun naam kregen. 

175 was het doel voor de Schiedammers, een niet onmogelijke maar wel pittige opgave. Dan is het niet bemoedigend om opener Tim Etman (2 runs) al snel te verliezen. Op de vierde bal die hij kreeg, produceerde hij een hoge bal die door O'Dowd bekwaam werd gevangen. De andere opener, Joost Kroesen, revancheerde zich voor zijn schamele totaal (1) uit de eerste wedstrijd. Hij tikte 32 runs in de boeken. Verhagen (13), Hampton (41) en Lorenzo Ingram (27) kwamen eveneens in de dubbele cijfers, maar al met al - met nog scores voor Shankar (3), Luuk Kroesen (5), Rens van Troost (2), Umar Baker (4, not out) en Blankestijn (2, not out) - was het niet genoeg om in de buurt te komen van het Rotterdamse totaal. Excelsior'20 had na twintig overs in de finale het totaal van 142 voor 8 op het scorebord staan. 

VOC, winnaar van de nationale T20-titel 2022, vertegenwoordigt ons land in de Europese T20-champions league.Gerelateerd