Diergaarde ontslaat tenminste veertig werknemers

10-09-2020 Uit Redactie

Archieffoto: Namaste met jong; foto: Diergaarde Blijdorp


ROTTERDAM - Diergaarde Blijdorp gaat een kwart van de werknemers naar huis sturen. De dierentuin reorganiseert, omdat door de Corona-uitbraak de inkomsten fors zijn teruggelopen.

Terugdringen van de kosten is nodig om de financiële verliezen te stoppen, aldus directeur Erik Zevenbergen. Het zijn met name de mensen die werken in het ontvangen en verzorgen van de bezoekers die het meest moeten vrezen voor hun baan.

Op 8 maart presenteerde Diergaarde Blijdorp nog met trots en vertrouwen het Masterplan Blijdorp 2030, met veel aandacht voor de rol die de dierentuin wil en kan spelen op het gebied van natuurbehoud. De klimaatcrisis, enorme natuurrampen en een mede daardoor in rap tempo oplopend aantal bedreigde dier- en plantensoorten; dat vroeg een duidelijke ambitie om de mens dichter bij de natuur te brengen, zo vond Blijdorp. Sinds de sluiting (op 16 maart) en de beperkte en gefaseerde heropening sinds 20 mei (met veertig procent van de normale capaciteit) is de focus noodgedwongen op lijfsbehoud komen te liggen.

“Het is duidelijk dat een ongekende crisis op het vlak van volksgezondheid, gekoppeld aan een sterke economische teruggang, ons dwingen onze plannen te herzien”, zegt Zevenbergen. “We zijn een stichting zonder winstoogmerk. De bedrijfsvoering van een dierentuin is in de basis gewoon ontzettend afhankelijk van bezoekers, die vooralsnog zeer beperkt toegelaten mogen worden. Dit terwijl alle kosten, die samenhangen met de verzorging van onze unieke dieren, planten en niet te vergeten de monumenten, gewoon door blijven gaan.”

De aangekondigde steun vanuit de landelijke overheid, zo’n 39 miljoen voor ruim vijftig grote en kleinere dierentuinen, is een welkome steun in de rug, aldus Blijdorp. Maar niet genoeg om de gaten te dichten; de Nederlandse dierentuinen schatten het verlies dat zij gezamenlijk dit jaar lijden op honderdvijftig miljoen euro. “We moeten daarom ook hopen dat de provinciale en lokale overheden ook kunnen en willen bijdragen aan een oplossing”, aldus Zevenbergen.

Diergaarde Blijdorp vroeg al om steun van haar fans die al in grote getale geld doneerden, t-shirts kochten en abonnementen namen of verlengden. “Die betrokkenheid is echt fantastisch en een belangrijk hart onder de riem van onze medewerkers”, zegt Zevenbergen. Alle medewerkers van de Rotterdamse diergaarde hebben de afgelopen maanden  doorgewerkt en op veel gebieden hun steentje bijgedragen om de kosten al waar mogelijk te verminderen en toch open te kunnen met passende Coronamaatregelen, aldus de directeur..

Nu is verder ingrijpen nodig. ”We mogen er ook straks niet meer zomaar van uitgaan dat we 365 dagen per jaar open zijn en 1,5 miljoen bezoekers per jaar ontvangen.” Zevenbergen rekent ermee dat door de reorganisatie een kwart van de honderdtachtig arbeidsplaatsen zal verdwijnen. “Het afscheid van dierbare, hardwerkende en betrokken collega’s zal ons heel veel pijn doen.”Gerelateerd