Jenevermusea halen banden aan

29-12-2019 Uit Redactie

Bellevrouw Evy Auwerx, Marjolein Beumer, stoker Rutger Vismans, directeur Schiedamse Molens Hugo Boogaard en Belleman Jan; foto's: Alyssa van Heyst


SCHIEDAM - De jenevermusea van Schiedam en Hasselt halen de banden aan. Eind komend jaar komt de tentoonstelling 'Straks gaat het jenever sneeuwen', ontwikkeld in de Belgische jeneverhoofdstad, naar het museum op de Lange Haven.

Het Hasseltse jenevermuseum heeft de tentoonstelling over poëzie en jenever samengesteld met het Poëziecentrum in Gent. Om de tentoonstelling meer vorm te geven, zijn de initiatiefnemers nog op zoek naar geschikte gedichten, bij het honderdtal dichtwerken over jenever dat de samenstellers al verzamelden..Behalve een tentoonstelling zullen de gedichten ook verschijnen in een bundel. De gedichten die al verzameld werden, komen zowel van bekende (Reve, Komrij en Nolens) als onbekende hand. Zelf gaan dichten is dus ook nog een optie, zo stelt Davy Jacobs, directeur van het Belgische jenevermuseum. “We bewaren elk gedicht als een jeneverfles.” Hij accepteert ook elk genre: van lofredes op de jenever en jeneverliederen tot limericks en anti-jenevergedichten. 

Marjolein Beumer, directeur van het Schiedamse jenevermuseum ziet het project als het begin van een hernieuwde relatie met 'Hasselt'. "Het is belangrijk dat we weer vaker en intensief gaan samenwerken." Zij ziet uit naar de komst naar Schiedam van de studenten van het Poëziecentrum en de opleiding scenografie van de UHasselt, over enkele weken.

Een ander voorbeeld van de weer opgepakte coöperatie met Hasselt was, aldus Beumer, de komst van Belleman Jan naar Schiedam. De stadsomroeper van de Belgische jeneverstad was enkele weken geleden speciale gast op het Stokersfestival. Daar nam hij - Jan Dierckx - het eerste exemplaar in ontvangst van het Schiedamse product Duivelsgeluk. De stadsomroeper kwam ook niet met lege handen: hij nam zijn eigen gelagerde jenever mee, een jenever van Stokerij Vanderlinden, gemaakt bij gelegenheid van het dertigjste jeneverfestival in Hasselt.


Gerelateerd