Nieuw in Merwehavengebied: Club BIT

16-05-2021 Uit Redactie

Artist-impression: Leon van Engelen


ROTTERDAM - Het Merwehavengebied krijgt er een nieuwe trekker bij. Club BIT wil in september zijn deuren openen en hoopt uit te groeien tot een populaire stek om uit te gaan. Het moet een intieme club worden, waar wel plek is voor vierhonderd bezoekers, met ruimte voor artistiek en muzikaal experiment.

De club komt uit de koker van het team achter DIY-minifestival Keilecafe, en zit aan Keileweg. Hen werd door de herontwikkelaars van het gebied gevraagd met een plan te komen voor een nachtclub. Hun idee was om met een opmerkelijke concept de aandacht te trekken. De club komt in een voormalig bordeel dat oogt als een villa. Idee is dat het eruit ziet als ‘het huis van een personage’, aan de buitenkant amper herkenbaar als club. “We willen een immersieve wereld maken, een ervaring die je als een kunstinstallatie kunt ervaren”, aldus het team.

Het moet een ruimdenkende en excentrieke nieuwe club worden voor elektronische muziek. BIT wil niet de headliner of de line-up centraal stellen en géén uniforme huisstijl. Het idee is om exclusieve concepten te bedenken in samenwerking met artiesten/organisaties. Met een eigen vormgeving, aankleding en line-up. En ruimte voor verschillende soorten muziek, van ‘jungle tot techno en elektronische cumbia of Kaapverdiaanse muziek’. Zo hoopt BIT bezoekers met verschillende achtergrond te verbinden. Ook opmerkelijk: BIT wil zondagmiddagfeesten organiseren, waar dj’s worden uitgedaagd hun sets anders aan te vliegen dan gewoonlijk. Nu al aangekondigd voor BIT staan David Vunk, Oceanic, Fenna Fiction en Spekki Webu.

Opmerkelijk: de club heeft een 24-uursvergunning, een unicum in Rotterdam, waar de afgelopen jaren onvrede was over de staat van de nacht. “Het helpt dat Joep van Lieshout erachter staat. We willen aan de gemeente laten zien dat clubben een culturele uiting is die serieus moet worden genomen”, stelt een van de initiatiefnemers.

Oorspronkelijk zou BIT eerder open gaan. De Coronacrisis zorgde voor vertraging maar ook de kans om de zaken nog beter te regelen. De financiers (banken) verloren hun fiducie, reden waarom BIT is overgestapt op een crowdfunding en het verkopen van kaartjes op voorhand voor een nader te bepalen clubnacht in de openingsmaand.

In BIT komt ook een restaurant, dat mogelijk volgende maand al open gaat. Naam van het restaurant: Bitter.


Gerelateerd