The White Wall mogelijk langs Westfrankelandsedijk

19-10-2017 Uit Redactie

Dalmau realiseerde drie jaar geleden in Rotterdam al een kleine versie van The White Wall; foto: The White Wall

SCHIEDAM – Er is een goede kans dat The White Wall, het kunstwerk van Paco Dalmau, in Schiedam verschijnt. Dat zou dan moeten gebeuren langs de Westfrankelandsedijk, tegen het Sterrebos aan, of op de Maasboulevard.

Eerder kondigde de Spaanse kunstenaar, sinds enkele jaren werkzaam vanuit Rotterdam, aan zijn kunstwerk, dat het grootste moet worden ooit in onze contreien vertoond, te willen bouwen in het Lickebaertbos, tussen Vlaardingen en Maassluis. Vanwege de (voorbereiding op de) bouw van de Blankenburgtunnel is dat niet mogelijk. Dalmau heeft nu twee ijzers in het vuur: hij is welkom in Maassluis en in Schiedam. In overleg met de gemeente staan de mogelijkheden bij het Sterrebos en op de Maasboulevard nog open.

Morgenavond is een belangrijk moment voor de kunstenaar en zijn medewerkers: dan maakt de jury bekend wie de Waterweg Cultuurprijs wint. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van vijftienduizend euro, een belangrijke manier om The White Wall te kunnen realiseren. De begroting van Dalmau loopt momenteel op tot meer dan twintigduizend euro. Hij dekt de kosten, onder meer aan een kilometer doek en hout om een stellage te maken van vijfhonderd strekkende meter om het reusachtige 'schilderij' op te plaatsen, uit de prijs en sponsors. Zo wist hij verffabrikant Talens al te strikken tot het beschikbaar stellen van honderd kilo verf.

The White Wall komt volgens de plannen van Dalmau volgend jaar zomer tot stand met de medewerking van een grote groep inwoners van het Waterweggebied. Schiedammers, Vlaardingers en Maassluizenaars die hun dromen en ideeën toevertrouwen aan het doek, maar ook kunstenaars die daarbij assisteren, bouwers en meer. Het project kent een randprogrammering, met dans en theater, muziek en zang ook yoga. Doel is de inwoners van de steden te verbinden, zoals de rivier de steden verbindt.

Voor de Waterweg Cultuurprijs moet de witte muur opboksen tegen het project W4U van de Cultuurfabriek Schiedam en het project Podiumbeest, een initiatief van Renske Verbeek, Berry Hakkeling en Marjet Kooij in samenwerking met de Stadsgehoorzaal en Kade40.

Gerelateerd