Een Schiedams icoon gaat verloren

20-05-2018 Winkelen Han van der Horst

COLUMN - Het is al een paar weken opheffingsuitverkoop bij Bali, de sekswinkel op de Hoogstraat ter hoogte van de Korte Dam. Daarmee gaat na zeker meer dan een halve eeuw een Schiedams icoon voorgoed verloren. Het schijnt zelfs dat Bali in zijn soort de oudste speciaalzaak van Nederland was, maar ik geef mijn mening graag voor een betere. Bovendien: sommige dingen zijn te mooi om kapot the checken, zoals Martin van Amerongen, zaliger nagedachtenis placht te zeggen.

De zaak zit niet op de oorspronkelijke plek. Bali was vanouds gevestigd op dat pleintje aan de achterkant van de Korenbeurs, in een lange wat smalle winkel. Ze zaten daar al toen ik nog kind was. In die brave tijden verkocht de zaak ook oude boeken en ik kocht er eens een geschiedenis van Rotterdam, die een nadruk bleek van een pamfletje uit de zeventiende eeuw van drie pagina´s in gothische letters. De prijs was een rijksdaalder, rib uit mijn lijf toen en als het zo door gaat met die enorme welvaart van de laatste twee jaar waar we allemaal zo van profiteren, dan is dat over een tijdje weer zo.

Maar goed: Bali was dus een stoute winkel waar ik in mijn naïviteit niets van merkte, want de tsunami van seksblaadjes zou pas halverwege de jaren zestig op gang komen tot ze tenslotte zelfs aanspoelden bij de sigarenboer en de stationskiosken. Daar zijn ze nu verdwenen. De meeste seksbladen zoals de Chick of de Candy zijn verdrongen door het internet. Dat heeft ook Bali uiteindelijk de das om gedaan. De Schiedammer bestelt tegenwoordig zijn zwepen, buttplugs en dildo´s bij de webwinkel. Dat kan lekker anoniem, want ondanks die zogenaamde openheid van de laatste halve eeuw sluipen de klanten toch een beetje verstolen bij sekswinkels naar binnen. Die op de Rotterdamsedijk (hoort vast ook onder de laatsten der mohikanen) heeft zelfs een discrete achterdeur.

Hoe dan ook, de liquidatie van Bali is het einde van een tijdperk. Weer gaat een Schiedams icoon verloren. Laten wij hopen dat de eigenaar wat na de uitverkoop aan inventaris overblijft, schenkt aan de historische collectie van het Stedelijk Museum. Dat zou een mooie geste zijn en een groots afscheid.Gerelateerd