Wat jammer van Ringeling

22-09-2019 Winkelen Han van der Horst


COLUMN - Dezer dagen las ik op mijn geliefde Schiedamse nieuwssite een schokkend bericht: kantoorboekhandel Ringeling op het Broersveld gaat dicht. De eigenaar vond geen opvolger en gaat over twee weken met pensioen. Nu weet ik ook dat zijn voornaam Frank is.

Geen moment heb ik ooit overwogen om hem met je of jij aan te spraken. Zo’n man was Frank Ringeling niet. Achter de toonbank van zijn kleine zaak stond – nee staat de komende twee weken – een heer.

Hij weet alles van kantoorartikelen en schrijfmateriaal zoals mooie vulpennen. Hij heeft alles ook op voorraad. Klanten die omhoog zitten, werden bij Ringeling altijd uit de brand geholpen. Als men erom vraagt, krijgt men ook altijd een eerlijk advies.

De winkel oogt ouderwets maar is dat niet. Voor cartridges en andere printerbenodigdheden kun je er ook terecht.

Dat mijnheer Ringeling ermee ophoudt, is een groot verlies voor Schiedam. In alle binnenstadsplannen wordt welluidend de lof gezongen van kleine speciaalzaken die het centrum een bijzonder cachet geven. Ringeling is zo’n speciaalzaak, geëxploiteerd door de eigenaar zelf, die een man is met grote liefde voor zijn vak. Een echte ijzerzaak hebben we ook niet meer sinds Zeeman met zijn winkel tegen het centrum aan op de Noordvestsingel, er mee gestopt is.

Het is natuurlijk kansloos om meneer Ringeling er toe te verleiden nog een tijdje door te gaan tot zich misschien wél een opvolger aandient, een jonge man of een jonge vrouw met liefde voor kantoorartikelen. Wat overblijft, is de weemoed. En het bittere besef dat wij nu voor een goed advies op Ringelings terrein naar Rotterdam moeten, naar de Meent om precies te zijn waar je ook nog zo’n zaak hebt. Net zoals zich in onze buurstad ook nog twee ijzerzaken van reputatie handhaven, De Spijkermand op de Oude Binnenweg en Schaap op de West-Kruiskade.

Toch wel een bittere constatering voor elke Schiedammer met een zwartgeel hart in de borstkas.

PS. Andreas Rose wijst mij erop dat we in Schiedam met Engering op het Rubensplein nog steeds een geweldige ijzerzaak hebben. Het is schandelijk dat ik dit niet zelf heb bedacht en mijn excuses aan Engering.Gerelateerd