Categorie├źn

Service

'Dokter' Ormel geeft filosofie, op zijn 92ste

'Dokter' Ormel geeft filosofie, op zijn 92ste
Onderwijs

'Dokter' Ormel geeft filosofie, op zijn 92ste

  • Redactie
  • 27-02-2021
  • Onderwijs
'Dokter' Ormel geeft filosofie, op zijn 92ste

OOSTERBEEK - Een bekende oud-Schiedammer haalt vandaag de krant. De Gelderlander bregnt een verhaal over Gerrit Willem Ormel.

92 Is de man die 25 jaar lang huisarts was in Schiedam. En hij staat nog voor de klas. Geen anatomieles of verpleegkunde geeft hij. Wel over Pierre Abélard, Leibnitz en Berkeley en over filosofie en jodendom.

Ormel ging, toen hij stopte als huisarts in Schiedam, naar Armhem waar hij bij de Rijksgeneeskundige dienst aan de slag ging. Hij is al heel wat jaren met pensioen. En al 28 jaar is hij docent van het Arnhemse Rozet, voorheen de Volksuniversiteit. Hij is de vaste man die lesgeeft over filosofie. En het mooie van het verhaal: de grootste collegezaal van Rozet zit altijd bommetjevol.

Lesgeven is Coronatijd is geen pretje, vertelt Ormel in het interview. Maar een voordeel is wel dat online de collegezaal zo groot is als nodig. Ormel (vader van het voormalige kamerlid Henk Jan Ormel), mist de interactie van een publiek voor zijn neus. Ormel kwam tot de filosofie omdat hij de geneeskunde te eenzijdig vond. "Ik wilde dingen weten die verder gaan dan deskundigheid. Neem nu de oervraag van de filosofie, zoals in de zeventiende eeuw verwoord door de filosoof Leibniz: waarom is er iets en is er niet niets? Daar kom je met deskundigheid niet uit.’’

In de krant geeft hij zelf antwoord op die vraag. "Vanuit het geloof wordt die vraag heel duidelijk beantwoord met: omdat God er is. Maar je kunt die vraag ook beantwoorden op een wetenschappelijke manier, met behulp van de filosofie. Dan onderzoek je het vraagstuk op basis van de wereld die je om je heen ziet. Het antwoord kan dan evengoed zijn: omdat God er is. God als antwoord op de allerlaatste vraag, als wetenschappelijk eindpunt van de filosofie. Ikzelf zie het zo. Ik ben volledig godsgelovig. En ik kan eigenlijk niet geloven dat er mensen zijn die niet geloven."

Haast dagelijks wordt Ormel benaderd door een van zijn pupillen. Ze volgen hem soms al vele jaren, bevolken de zalen waarvoor hij spreekt en dragen hem op handen. Want Ormel is weliswaar een statige heer die graag met ‘u’ blijft spreken, maar zijn aanpak is persoonlijk en zijn inzet voor de filosofie is volledig.

Lees het hele interview hier.