Categorie├źn

Service

Archief wil meer weten over geschiedenis Apollo

Archief wil meer weten over geschiedenis Apollo
Uit

Archief wil meer weten over geschiedenis Apollo

  • Redactie
  • 12-08-2021
  • Uit
Archief wil meer weten over geschiedenis Apollo

Foto: Gemeentearchief Schiedam

 
SCHIEDAM - Het Schiedamse gemeentearchief is op zoek naar mensen met verhalen en eventueel foto's die meer licht werpen op de geschiedenis van de Schiedamse kaarsenfabriek Apollo.

Het Gemeentearchief Schiedam laat tijdens de Maand van de Geschiedenis in oktober zijn licht schijnen op de Kaarsenfabriek. "Schiedam had op vrijdagochtend 10 juli 1896 een nationale primeur: de 'waspitten' van de Stearine Kaarsenfabriek Apollo staakten om dezelfde loonsverhoging te krijgen als de mannelijke arbeiders. Brokkensleepsters, gietsters, vangsters, ripsters, knipsters, wrijfsters, luimeisjes, afbreeksters en inpaksters; ondanks de verschillende taken liepen zo'n 160 van de driehonderd vrouwen op die vrijdagochtend samen de fabriek uit om het werk neer te leggen", zo verhaalt het archief.

Vanaf 1869 was de Apollo stearinekaarsenfabriek een van de grootste werkgevers van Schiedam. Honderden vrouwen en mannen maakten kaarsen voor binnen- en buitenland. Na de fusie met kaarsenfabriek Gouda in 1929 is de fabriek uit Schiedam verdwenen en grotendeels vergeten. Het gemeentearchief wil daar graag verandering in aanbrengen. "Er zijn door onderzoek al mooie ontdekkingen gedaan, maar wie weet zijn er bij (nazaten van) Schiedammers thuis nog foto’s in albums of verhalen bekend in de familie."