Categorie├źn

Service

Beam Beings op de Buitenhaven

Beam Beings op de Buitenhaven
Uit

Beam Beings op de Buitenhaven

  • Redactie
  • 27-05-2023
  • Uit
Beam Beings op de Buitenhaven

Foto's: Ted Konings


SCHIEDAM - Wie over de Buitenhavenweg wandelt, of fietst, - of door de haven vaart - en dan ter hoogte van de Sodafabriek iets in het water ziet drijven dat noopt de ogen even te laten knipperen, die heeft het werk van Reinko Hallenga op het oog.

Met een extra toevoeging vandaag, nu hij de drijftechniek van zijn sculpturen beter op orde heeft, door introductie van de catamarantechniek, met twee of meer gekoppelde drijvers. 

Zo kreeg het werk van Hallenga, sinds enige maanden in de Sodafabriek actief met het maken van kunstwerken van hout dat zijn functie van ooit heeft verloren. Daarbij bogend op de unieke eigenschappen van hout, met vormen, gaten en tekening die ieder stuk uniek maken. Beam Beings noemt hij zijn werk, dat in de regel leidt tot sculpturen - sinds kort dus ook drijvend. Beam, van balk, maar ook van stralen, en beings, omdat de werken gezichten worden, lichamen, een uitdrukken van de mensen, met hun ingewikkelde gedrag en manieren van zijn.

Hallenga is blij met knipperende ogen - als die niet tot verkeersongelukken leiden: hij wil de mensen die zijn werk zien graag een spiegel voorhouden: tenslotte is alles wat hij toont uiteindelijk niet meer dan restmateriaal van onze consumptiemaatschappij.